Home » Cambodja » Elephant Valley Project | Ja of nee? | Mondulkiri, Cambodja
Olifanten Mondulkiri EVP

Elephant Valley Project | Ja of nee? | Mondulkiri, Cambodja

by Steven
Leestijd: 8 minuten

In een land als Thailand vind je veel plekken waar olifanten worden opgevangen. De belangrijkste vraag die we stellen is in hoeverre deze olifanten ook goed worden behandeld. Een terechte vraag en eentje waar ik mij ook mee bezig heb gehouden tijdens mijn wereldreis. Want af en toe komen er foto’s naar buiten dat olifanten na sluitingstijd niet altijd goed worden behandeld.

Maar hoe weet je of een opvangcentrum een goede reputatie heeft? Je kunt reviews lezen op internet of klakkeloos het advies van een hostel of hotel overnemen. Via de facebookgroep Inside Cambodja kwam ik uit bij het Elephant Valley Project in Sen Monorom Mondulkiri, in het oosten van het land. Ik besloot twee dagen te verblijven en dat beviel mij uitstekend.

 

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Het is niet mijn doel om reclame te maken, maar om aan te geven waarom ik toch zeer tevreden was over dit project.

 

Elephant Valley Project Mondulkiri
Welcome to the Elephant Valley Project!

 

Het Elephant Valley Project: Wat is het?

Het Elephant Valley Project bevindt zich in de bossen bij de plaats Sen Monorom. In 2006 richtte de Engelse Jack Highwood het ELIE project op. ELIE staat voor Elephants, Livelihood, Initiative, Environment. Het is een samenwerkingsproject met de lokale Bunong bevolking. Met eigenaren van olifanten zijn afspraken gemaakt om de olifanten hier hun laatste jaren te laten leven in ruil voor voedsel en medicijnen.

 

Mahoud en olifant Sen Monorom
De olifant en zijn mahout. Op de nek kan een olifant 5 a 10% van zijn lichaamsgewicht dragen.

 

Op dit moment heeft het Elephant Valley Project 10 olifanten geleend. Alle olifanten hebben een trieste geschiedenis van zwaar werken of het vervoeren van toeristen op de rug. Olifanten met een trauma dus…

Het doel is om elke olifanten weer olifant te laten zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft elke olifant een mahout, een olifantenverzorger, die elke dag van de week de olifant helpt en begeleidt (met wassen). Om een korte indruk te krijgen van het leed van de olifanten: hier een kort verhaal over Sambo.

 

Weetje: De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant

 

Sambo, bekendste olifant van Cambodja
Sambo, bekendste olifant van Cambodja

 

Sambo, de bekendste olifant van Cambodja

Sambo is de bekendste olifant van de 10. Voor meer dan 30 jaar heeft ze in Phnom Penh toeristen en kinderen op de rug vervoerd. Maar in 2012 besloot de eigenaar Sambo met pensioen te laten gaan. Uiteindelijk kwam ze in 2014 terecht in Mondulkiri bij het Elephant Valley Project. Toen ik in januari 2018 in het park was had Sambo last van een infectie aan de voet, opgelopen omdat ze in een grote spijker had gestaan in Phnom Penh.

Twee keer per dag moet ze 20 minuten in een badje staan om de infectie te bestrijden. Een hele opgave en alleen mogelijk als je een olifant veel te eten geeft. Want dat is wat een olifant doet: veel eten en een beetje slapen. Maar toen vriendinnetje Ruby eraan kwam wilde naar haar toe. En dat deed ze ook. Een prachtig moment om te zien.

 

Even wassen, Elephant Valley Project
Even wassen…

 

Het Elephant Valley Project op basis van onderzoek

Oké, je weet nu wat het project inhoudt en waarom de olifanten hier zijn. Maar waarom zou het Elephant Valley Project een serieuze optie moeten zijn?

Zoals ik al zei: olifanten in de vrije natuur is toch het mooiste wat er is? Ook ik heb even getwijfeld of ik het überhaupt moest doen. Toch besloot ik op basis van adviezen online en via de facebookgroep Inside Cambodia om mij aan te melden. Je kunt toch pas echt een oordeel geven als je het zelf heb gezien? En natuurlijk moet je er vooraf wel een goed gevoel over hebben…

 

Weetje: een olifant eet per dag 160 kilo voedsel

 

Elephant Valley Project
Follow the leader!

 

Maar waarom wel kiezen voor het Elephant Valley Project?

Op instagram ben ik diverse foto’s tegen gekomen van mensen die zwemmen met olifanten of er op een bepaalde manier mee knuffelen. Het ziet er mooi uit en de olifanten lijken het ook naar hun zin te hebben. Maar is dat wel zo? Het zijn toch grote dieren die in één tel een persoon ernstig kunnen verwonden. En om dat niet te laten gebeuren moeten olifanten weten dat ze dat niet mogen doen. Doen ze dat vanuit zichzelf niet of worden ze misschien geslagen, zodat ze weten dat ze dat niet moeten doen. Vertel het me maar?

Bij het Elephant Valley Project mag je niet zwemmen met olifanten. Je mag er gelukkig ook geen ritjes op maken en ze al helemaal niet aanraken. En ze voeren mag ook niet. Maar wat mag je dan wel?

Het antwoord is simpel: de olifanten komen met hun mahout tevoorschijn en het enige wat je doet is ze volgen, kijken wat ze doen en hoe ze eten. Want dat laatste doen ze 80% van de dag. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar ik verzeker je… Dat is het wel. Want naar die prachtige dieren kun je toch urenlang kijken? Ik wel in ieder geval.

 

Lekker badderen
Even lekker badderen…

 

Wat jij bijdraagt?

Het is mogelijk om 1 dag mee te lopen op het Elephant Valley Project, maar het kan ook 2 dagen. Of zelfs een hele week. Ik bleek de enige te zijn voor twee dagen op het project, de rest maar een halve of 1 dag. Ook prima natuurlijk! In de avond bleek al gauw dat er genoeg vrijwilligers aanwezig waren voor een hele week, of meerdere weken.

Bij een verblijf van 2 of meer dagen ga je ook een middagje vrijwilligerswerk doen. Oké mijn bijdrage bestond uit het water geven van planten voor de olifanten en andere kleine klusjes. Maar de verhalen die je uitwisselt met andere vrijwilligers vond ik waanzinnig interessant. En dan neem je de werkzaamheden toch voor lief?

 

Weetje: Olifanten hebben een prima geheugen. Je kent vast de Rolo reclame nog wel?

 

Elephant Valley Project
En een beetje eten hoort er ook bij…

 

Is er dan ook een beetje kritiek?

Ik zou niet reëel zijn als ik alleen maar een positief verhaal zou schrijven. Want over alles kun je kritisch zijn, toch? Bij het Elephant Valley Project luidt de kritische noot als volgt…

De mahouts werken elke dag van 9 tot 17 uur. Daarna zijn de olifanten alleen en een losse olifant is onbetrouwbaar. Een paar jaar geleden hebben een paar olifanten een deel van de oogst van een boer opgegeten. De totale kosten bedroeg duizenden euro’s. En natuurlijk was niemand hier blij mee…

Hoe hebben ze dat probleem bij de Elephant Valley Project opgelost? Elke avond worden de olifanten aan een ketting gelegd van 25 meter. Geen leuke oplossing, maar welke oplossing is er beter? Een goede vraag en ook ik twijfel niet aan de intenties van het project. Toch klinkt deze oplossing best heftig. Desondanks zijn ze nooit alleen. Een andere oplossing zou een hek kunnen zijn. Maar ook dan zitten ze gevangen, toch?

 

Olifanten in bad Mondulkiri
En nog even in bad

 

Slotwoord over het Elephant Valley Project

Het enige project met olifanten dat ik bezocht heb is in Azië is het Elephant Valley Project. En persoonlijk denk ik dat dit het enige project is wat ik ooit bezocht zal hebben in mijn leven. Toen ik later in Kui Buri National Park in Thailand en in Udawalale National Park in Sri Lanka was werd ik pas echt blij van olifanten met vrijheid.

Maar ik kan en ga geen oordeel geven over alle projecten die gaande zijn in Azië. Er zullen ongetwijfeld opvangcentra zijn die wel degelijk het beste voor hebben met de olifanten. Maar er zijn er ook die liever geld verdienen en de werkelijke zorg voor olifanten op een tweede plek hebben staan.

Mocht je nou toch besluiten een opvangcentrum te bezoeken, probeer dan via reviews uit te zoeken welke centra wel positief commentaar heeft. Een laatste opmerking omtrent het Elephant Valley Project. Qua prijs is dit misschien één van de duurdere opvangcentra in Azië, maar wanneer de visie en ideeën goed zijn maakt dat niet veel uit.

 

Het blijven prachtige dieren!
Het blijven prachtige dieren!

 

Het Elephant Valley Project in Mondulkiri bezoeken?

Mocht je een halve dag, een dag, twee dagen of meer mee willen lopen met het project? Via onderstaande website kun je een reservering maken, maar doe dit ruim van tevoren (twee weken of langer van tevoren). Instructies krijg je via de mail, maar verzamelen doe je in het Hefalump Cafe.

Het is alleen mogelijk om van maandag tot vrijdag de olifanten te bezichtigen. In het weekend hebben ze het lekker rustig…

Het plaatsje Sen Monorom ligt in het oosten van Cambodja, ongeveer 6 uurtjes met de bus vanaf Phnom Penh.

 

Hotel: In Sen Monorom verbleef ik in Chantha Sreypich Guesthouse. Basic, maar prima voor 5 dollar per nacht.

 

Elephant Valley Project Mondulkiri

 

Bronnen:

Meer lezen over Cambodja?

Wat vond jij van het Elephant Valley Project in Mondulkiri? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More