Home » Cambodja » Hoe bizar een bezoek aan het graf van Pol Pot is… | Anlong Veng, Cambodja

Hoe bizar een bezoek aan het graf van Pol Pot is… | Anlong Veng, Cambodja

by Steven

Waarom wil je het graf van Pol Pot bezoeken? Dat is toch een massamoordenaar? En wat als er een mausoleum in Duitsland zou zijn met de letters A. Hitler? Was je dan ook gegaan? Deze vragen stelde ik mijzelf, voordat ik ook daadwerkelijk naar het graf van Pol Pot, leider van Cambodja van 1975 tot 1979, ging.

Natuurlijk zou ik nooit naar een graf van Hitler gaan. Dat zou toch een walhalla voor rechts-extremisten geworden zijn. Het idee alleen al! Maar ik ben vooral benieuwd naar welke mensen het graf van Pol Pot wel zouden bezoeken en vooral waarom…

“I came to join the revolution, not to kill the Cambodian people. Look at me now. Am I a violent person? No. So, as far as my conscience and my mission were concerned, there was no problem.

– Pol Pot
Het plaatsje Anlong Veng ten noorden van Siem Reap
Het kleine plaatsje Anlong Veng als startpunt van een tour door de historie van de Rode Khmer

Met de motorbike naar het graf

Het plaatstje Anlong Veng telt ongeveer 10.000 inwoners en ligt 2 uurtjes rijden met de bus vanaf Siem Reap. Dit is het startpunt voor een ritje achterop een motorbike naar de ‘hoogtepunten’ van Pol Pot en de Rode Khmer. Toen hij in 1979 afgezet werd als leider van Cambodja vluchtte hij naar dit gebied. 

Een eigenaar van een restaurant in de stad oppert mij een lift te geven naar de grens en daar wil hij best een gids regelen. En inderdaad, bij de grens regelt hij voor 14 dollar een gids, waar dit in Anlong Veng rond de 20 dollar moest kosten. Dat scheelt toch weer! We gaan op weg naar het huis van Pol Pot…

Anlong Veng Lake of Ta Mok Lake
Het door de mens uitgegraven Anlong Veng Lake, in opdracht van de tweede man van de Rode Khmer Ta-Mok (1926-2006). Vandaar de bijnaam Ta-Mok Lake.

Wie was Pol Pot?

Pol Pot (1925-1998), zijn echte naam luidde Saloth Sar, werd geboren in het kleine dorpje Prek Sbauv ten noorden van Phnom Penh. Vanaf 1949 tot 1953 studeerde hij elektrotechniek in Parijs en in 1960 trad hij toe tot de Communistische partij. Samen met zijn handlangers vocht hij een guerrillastrijd tegen de toenmalige regering.

In 1970 werd met behulp van de Amerikanen de Republiek Cambodja uitgeroepen door generaal Lon Nol. De burgeroorlog ging door en in 1975 verlieten de Amerikanen Vietnam (en ook Cambodja) en werd het land aan haar lot overgelaten. De Rode Khmer kwam, met Pol Pot als leider, aan de macht.

Pol Pot, echte naam Saloth Sar
Pol Pot was leider van Cambodja van 1975 tot 1979

Hoewel de Cambodjanen in eerste instantie positief stonden tegenover de Rode Khmer veranderde dit al gauw. Al op de eerste dag werd Phnom Penh ontruimd. Iedereen werd gedwongen op het platteland te werken, geld en privébezit werden afgeschaft en vijanden werden zonder pardon vermoord.

4 jaar lang bleef het regime aan de macht en naar schatting kwamen 2 miljoen mensen om. En dat op een bevolking van 8 miljoen inwoners. Cambodja werd in 1979 bevrijd door het Vietnamese Volksleger en Pol Pot vluchtte de jungle in. Onvindbaar voor 20 jaar tot aan zijn dood. 

Het huis van Pol Pot in Anlong Veng
Het verlaten huis van wijlen Pol Pot, waar hij vanaf zijn afzetting als leider van het land in 1979 tot aan zijn dood in 1998 verbleef

Wat over is gebleven van het huis van Pol Pot…

Ik schat dat mijn gids rond de 25 jaar oud is. Hij kan gebrekkig Engels, maar dat mag de pret niet drukken. Hij heeft geen helm voor mij, dus ik hoop dat ik heelhuids terug kom in Anlong Veng.

Vlak voor de grens met Thailand slaan we rechtsaf. We passeren het bordje met ‘grave Pol Pot’ en rijden via een zandweg naar de verste ‘bezienswaardigheid’: het huis waar Pol Pot jarenlang heeft gezeten. De route lijkt meer op een onderdeel van de motorcross: ik heb geen helm en er op sommige plekken zouden nog landmijnen liggen. Waar ben ik eigenlijk aan begonnen?

Na een enerverende rit komen we op aan op een verlaten plek. Ik zie een betonnen geraamte en daar is alles mee gezegd. Van het huis van Pol Pot is weinig meer over. En er zijn nog contouren van wat waarschijnlijk een tuin geweest zou moeten zijn. In het huis bevindt zich ook een kelder! “Snake, snake”, roept mijn gids. Met mijn zaklamp op de camera schijn ik in de donkere ruimte. Uiteraard zie ik niks.

De kelder van het huis van Pol Pot
In principe is er niks meer over van het huis van Pol Pot. Het wordt niet onderhouden, maar is voor sommige toeristen wel een bizarre plek om te ontdekken. Pas op voor de slang in de kelder…

Vanuit dit huis werd in het begin van de jaren 80 geprobeerd de macht terug te krijgen van de Vietnamezen. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten steunden Pol Pot (ze waren tegen de Vietnamezen), maar wisten niet wat er jarenlang had plaatsgevonden. Totdat de gruweldaden rond 1983 naar buiten kwamen…

In 1997 gaf Pol Pot een eenmalig interview aan de Amerikaanse tv-journalist Nat Thayer, waar hij betoogde dat het voeren van een revolutie het doel was, niet het doden van mensen…

Tuin en omheining van het huis
De tuin en een gedeelte van een omheining van het huis

Het huis van de tweede man, Ta Mok

De volgende bestemming is het buitenhuis van Ta Mok (1926-2006), de tweede man van de Rode Khmer. Daar is tegenwoordig een museum gevestigd met drie foto’s aan de muur. Vriendelijk dat Cambodjanen zijn wijst de man van het museum Pol Pot aan. De ligging is mooi met een prachtig uitzicht op het landschap rondom Anlong Veng. Er is hier tevens een guesthouse aanwezig, maar meer ook niet.

De macht van Pol Pot brokkelde in de jaren 90 steeds meer af. Kantelpunt was dat Pol Pot zijn minister van defensie Son Sen verdacht van een mogelijke coup en hem en zijn familie liet vermoorden overrijden door een vrachtwagen. Ta Mok liet hem en zijn vrouw tot levenslang huisarrest veroordelen en de populariteit van de leider nam af.

Het huis van Ta-Mok, tweede man van de Rode Khmer
Het huis van Ta-Mok, de tweede man van de Rode Khmer. Hij werd ook wel de Slager van Cambodja genoemd vanwege de wrede vervolgingen van vijanden van het regime. Nu is het een klein museumpje.

Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoe Pol Pot aan zijn einde kwam. Het originele verhaal is dat hij aan de ouderdom bezweek, maar er gaan ook geruchten dat hij zou zijn vergiftigd.

Het Cambodjaanse leger was in 1998 in de buurt en leden van de Rode Khmer waren bang dat Pol Pot alles uit de doeken zou doen. Dat wilde zijn aanhangers voorkomen en dat zou een reden voor een vergiftiging kunnen zijn.

Waar of niet, feit blijft dat hij op 15 april 1998 overleed en door de aanhangers van de Rode Khmer begraven werd…

To kill the grass you must also remove the root

– Pol Pot
Uitzicht vanaf het Dongrek gebergte
Uitzicht vanaf het Dongrek gebergte, waar Pol Pot en zijn aanhangers jarenlang ondergedoken zaten

2 dollar en dan… een graf

De laatste ‘bezienswaardigheid’ is het graf van de leider zelf. Bij aankomst word ik gesommeerd 2 dollar te betalen. 2 dollar?? Ach, het stond ook in de reisgids dus trouw tik ik 2 dollar af.

En daar sta ik dan… voor het graf van één van de meest omstreden leiders uit Zuidoost-Azië. Totaal alleen, want mijn gids staat bij de ingang. Een hoopje zand, een paar slingers, een dakje en verder niks. 10 minuten sta ik hier, maar vooral om na te denken. Geen spoor van andere mensen…

Het graf van Pol Pot bij de grens met Thailand
Het bizarre graf van Pol Pot, leider van Cambodja van 1975 tot 1979 en verantwoordelijk voor de dood van 1 a 2 miljoen Cambodjanen

Deze regio kent weinig andere ‘bezienswaardigheden’. Er gaan zelfs plannen op om het verleden van Pol Pot in deze regio nog meer te benadrukken om toeristen te trekken. En dat begrijp ik volledig, want wat gebeurd is moet ook een plekje krijgen, positief of negatief. En misschien hoort daar een graf van de grootste massamoordenaar uit de Cambodjaanse geschiedenis ook wel bij…

Graf van Pol Pot
Het graf van Pol Pot…

Tot slot stoppen we op de terugweg naar Anlong Veng bij een monument dat gemaakt is ter nagedachtenis aan leden van de Rode Khmer. Zowaar zie ik mensen zitten, maar een gesprek is moeilijk. Op weg de terug naar Anlong Veng kan ik maar één conclusie trekken: het blijft bizar!

Het graf van Pol Pot bezoeken?

Hoe kom je er? Van Siem Reap naar Anlong Veng duurt ongeveer 2 uurtjes. Zelf kwam ik van Sra Em ten oosten van Anlong Veng, omdat ik de Preah Vihear Tempel bezocht. Bij de rotonde kunnen motorbikes geregeld worden en dit zou niet meer dan $ 20 dollar moeten kosten. Zelf betaalde ik $ 14 dollar. Er zijn geen bussen naar de grens, maar het graf van Pol Pot ligt praktisch aan de weg.

Google Maps: Graf van Pol Pot

Meer lezen over Cambodja?

Wat is jouw mening over het Graf van Pol Pot? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Cambodja

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More