Home » China » Qufu, bezoek de geboorteplaats van Confucius
Confucius Temple in Qufu

Qufu, bezoek de geboorteplaats van Confucius

by Steven
Leestijd: 8 minuten

Qufu is een stad van 700.000 inwoners in de provincie Shandong. Het ligt 500 kilometer ten zuiden van Beijing en is de geboorteplaats van één van de belangrijkste filosofen uit de geschiedenis van de mensheid: Confucius. En nog steeds is de invloed van deze geleerde op de huidige Chinese samenleving groot!

Een bezoek aan Qufu staat daarom vooral in het teken van Confucius. Wie was deze geleerde en wat was zijn gedachtegoed? En welke bezienswaardigheden mag ik zeker niet overslaan tijdens mijn bezoek aan deze plaats? Ontdek het in deze mini-reisgids met belangrijkste tips en informatie over Qufu…

Wat wil jij weten over Qufu, China?

“Wat jij zelf niet wilt ondergaan, doe dat ook anderen niet aan.”

Confucius
Qufu China Confucius Temple
De zuid-poort van Qufu

Geschiedenis Qufu – Een reis terug in de tijd

De geschiedenis van Qufu zover we die kennen gaat terug naar de Zhou dynastie. Er zal niet bij iedereen een lichtje gaan branden, maar denk aan duizenden jaren geleden. En als we de geboorte van Confucius bespreken dan gaat de tijd ook 2500 jaar terug. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen vind je hieronder…

1042 v.C. – 249 v.C.

Qufu als hoofdstad van de staat Lu

Tijdens deze periode was de staat Lu een onderdeel van de Zhou Dynastie. De leider van Lu, Boqin was namelijk een zoon van de Hertog van Zhou, leider van de Zhou Dynastie. Boqin besloot om Qufu tot hoofdstad van zijn vazalstaat te maken Toen was deze plaats nog een stukje groter dan dat we het nu kennen. Over een lange periode tijdens de Zhou dynastie was Lu één van de sterkste staten…

Confucius wordt geboren

Kong Qui, oftewel de filosoof Confucius komt meer dan 2500 jaar geleden op de wereld in Qufu. Hij zou later uitgroeien tot één van de belangrijkste filosofen van de wereld. Zijn bekendste werk is Lunyu, oftewel de 499 gesprekken van Confucius. In dit boek staan 499 uitspraken van de filosoof die bewaard gebleven zijn. Het is één van de meest invloedrijke werken uit de Chinese geschiedenis. Tijdens zijn leven is hij vooral op reis om de mensheid op te voeden. In 479 v.C. komt Confucius te overlijden.

551 v.C. -479 v.C.
477 v.C.

Eerste Confuciustempel ter wereld

De eerste Confuciustempel ter wereld staat in… Qufu. 2 jaar na de dood van de geleerde wordt op de plek waar hij woonde een tempel gebouwd. Zo heeft zijn kleinzoon Kong Ji (481 v.C. – 402 v.C.), ook filosoof een groot deel van de leer van Confucius weten te verspreiden.

Verplaatsing en een nieuwe naam

Een sprongetje in de tijd. In 1012 na Christus vindt een grote verhuizing plaats. Qufu komt op de plek waar het zich nu nog steeds bevindt. Tevens vindt er een naamswijziging plaats. Qufu heet voortaan Xianyuan. In 1142 wordt deze wijziging al weer ongedaan gemaakt.

1012 n.C.
1522 n.C.

Daar is de stadsmuur…

Inmiddels zitten we alweer in de tijd van de Ming Dynastie (1368-1644). In de 16de eeuw kreeg Qufu pas echt zijn huidige vorm. Er werd een stadsmuur aangelegd en bijna 500 jaar later is daar nog steeds het één en ander van te zien, hetzij gerestaureerd.

Chinees Cultureel Erfgoed

China zet officieel de drie Kongs (zie bezienswaardigheden) op de lijst van Chinees erfgoed.
(Bron foto: Plan van Confucius Tempel in Qufu, “Madrolle’s Guide Books: Northern China, The Valley of the Blue River, Korea.” Hachette & Company, 1912)

1961
1966

Vernielingen tijdens de Culturele Revolutie

Maar tijdens de culturele revolutie beschouwt het Chinese regime de leer van Confucius als ouderwets. 6000 beelden en andere artefacten worden vernield.

Unesco!

Unesco plaatst San Kong, zoals de drie belangrijke bezienswaardigheden genoemd worden, officieel op de lijst van belangrijk cultureel erfgoed.

1994

Wat is de gedachte van het Confucianisme?
2500 jaar na zijn dood leeft de gedachte van Confucius nog steeds voort. Niet alleen in China, maar ook in Vietnam, Singapore, Korea en Japan vind je vele tempels en scholen die aan zijn ideeën zijn geweid. En dat terwijl Confucius niet de ambitie had om een nieuwe religie te vestigen.
De kerngedachte van Confucius was vooral hoe iemand zich in het leven moest gedragen ten opzichte van de positie die hij of zij had in het leven. Een aantal deugden waren daarin zeer belangrijk, zoals menselijkheid, gehoorzaamheid, rechtvaardigheid, fatsoen, trouw en wederkerigheid. In dit artikel lees je een aantal wijze uitspraken van hem die deze deugden onderstrepen.

“Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis

Confucius
Qufu China Confucius Temple
De markt van Qufu

Accommodatie – Waar te verblijven in Qufu?

Qufu is geen grote stad. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand te doen en een accommodatie uitkiezen is geen probleem, zowel budget of in het luxere segment. Zo heb je vanaf 12 euro al een prima budgetkamer voor 2 personen.

Maar hoelang heb je nodig voor deze plek? In principe moet één nacht voldoende zijn. Qufu is een rustige stad, maar als je meer wilt zien, en dat wil je in het grote China dan is één nacht meer dan zat.

Tip: Het enige hostel van de stad is Qufu International Youth Hostel. Dit hostel ligt iets ten noorden van de Tempel van Confucius, maar heeft verder goede voorzieningen, goede bedden en voor ontbijt en avondeten is er beneden een restaurant aanwezig.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Qufu

Markt naast de Confucius Tempel
De markt naast de Confucius Tempel, leuk voor souvenirtjes van Confucius

“Alle mensen zijn gelijk, het zijn hun gewoonten waardoor ze verschillen.”

Confucius

Bezienswaardigheden – 3 x zien en doen in Qufu

De onderstaande bezienswaardigheden hebben allemaal te maken met de geleerde Confucius. Ze staan ook gezamenlijk op de Unesco Werelderfgoedlijst onder de naam ‘drie Kongs’. Kong was de oorspronkelijk naam van Confucius en zijn nabestaanden heten ook allemaal Kong.

Een ticket voor de drie Kongs kun je krijgen bij de zuid-poort. Dit staat verder goed aangegeven en kun je niet missen. Een entreebewijs kost 150 yuan.

1. De Confuciustempel, het belangrijkst heiligdom

Confucius Tempel - Qufu
Het Confucius Tempelcomplex is redelijk groot en telt meer dan 100 gebouwen

De grootste en de belangrijkste tempel ter ere van Confucius staat natuurlijk in Qufu. 2 jaar na zijn dood bouwde de inwoners een tempel op de plek waar hij toen woonde. Door de eeuwen heen is deze tempel om uiteenlopende redenen verwoest geraakt. Het is nu één van de grootste tempelcomplexen van China, beslaat 16.000 vierkante meter en heeft totaal 460 kamers. Ook hebben door de eeuwen heen vele keizers deze plek bezocht om de grote Confucius te eren. Tijdens de Culturele Revolutie van de jaren 60 van de vorige eeuw werden echter diverse beelden vernietigd. En door de jaren heen is het complex meerdere keren gerestaureerd. Toch blijft dit het hoogtepunt van een bezoek aan Qufu, al zijn de meningen daar wel over verdeeld.

Confucius Tempel in China

2. Residentie van de familie Kong

Kong Family Mansion Qufu

Naast de Tempel van Confucius staat de Kong Family Mansion. Dit was de plek waar nakomelingen van Confucius woonden. Het huidige complex is afkomstig uit de Ming (1368-1644) en de Qing (1644-1911) dynastie. De laatste generatie die hier woonde was Kong Decheng (1920-2008). In 1937 vluchtte hij naar het zuiden toen de Tweede Chinees-Japanse Oorlog aan de gang was. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een museum en kun je ook door de tuinen van het complex lopen.

Museum Kong Family Mansion
Een tentoonstelling met artefacten in de Kong Family Mansion

3. Graf van Confucius

Bos in Qufu
Het park waar vele nakomelingen van Confucius begraven liggen…

1.5 kilometer ten noorden van het centrum vind je een groot bos. In dit bos staan allemaal grafzerken verspreid over het gehele park. Die graven zijn van de vele nakomelingen van Confucius. Uiteindelijk vind je in het midden van dit bos het graf van Confucius. En naast hem ligt het graf van zijn kleinzoon, Kong Ji.

Alleen de allerwijste mensen en de allerdwaaste mensen veranderen nooit van mening.

Confucius
Het graf van Confucius in Qufu
Het graf van Confucius. Maar wat is er eigenlijk nog over van zijn resten?

Vervoer – Hoe kom je in Qufu?

Trein: Mocht je tussen Beijing en Shanghai een historische tussenstop willen maken dan is Qufu een goed alternatief. De hogesnelheidslijn passeert deze stad, hoewel het Qufu East Railway Station 10 kilometer ten zuidoosten van het centrum vandaan ligt. Vandaar pak je bus K01 die je naar de zuidpoort van de stad brengt.

Op de website van Trip.com kun je treinkaarten bestellen. Mocht je namelijk in de maanden juli en augustus reizen dan zou het behoorlijk druk kunnen zijn omdat Chinezen dan massaal op vakantie gaan. Via deze website garandeer je dan dat je een ticket heb. Deze moet je alleen nog wel op komen halen bij de ticketbalie van het treinstation. En nog één nadeel: per boeking betaal je 3 dollar extra per keer.

Vliegtuig: 90 kilometer ten zuidwesten van Qufu ligt Jining Qufu Airport. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor nationale vluchten, o.a. vanaf Beijing en Sjanghai.

Bus: Het busstation van de stad ligt 3 kilometer ten westen van het centrum. Hier vertrekken o.a. bussen naar Jinang, provinciehoofdstad van Shandong dat ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Qufu ligt.


Beeld van Confucius
Een beeld van Confucius op de achtergrond


“Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen.”

Confucius

En wat vond jij van Qufu in China? Heb je nog meer tips en ideeën, laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More