Home » China » Sun Yat-sen Mausoleum, Nanjing | Bezoek de vader van het moderne China
Sun Yat-sen Mausoleum Nanjing

Sun Yat-sen Mausoleum, Nanjing | Bezoek de vader van het moderne China

by Steven
Leestijd: 7 minuten

De eerste keer dat ik hem ontmoette was in Guangzhou. Hij stond daar in brons gegoten, maar ik had geen idee wie hij was. De tweede keer kwam ik zijn naam tegen in Chinatown Montreal. Daar was een plein naar hem vernoemd. Dan zal Sun Yat-sen wel een belangrijk persoon geweest zijn, of niet?

En inderdaad, want Sun-Yat-sen (1866-1925) wordt gezien als de vader van het moderne China! En je kunt hem bezoeken in Nanjing aan de voet van Mount Zijin, de paarse berg. Want daar bevindt zich zijn mausoleum. Maar waarom is Sun Yat-sen zo een belangrijk persoon in de Chinese geschiedenis?


Nanjing China Moderne stad

Nanjing: Oude hoofdstad met een interessante geschiedenis

Wie meer van de Chinese geschiedenis te weten wilt komen moet naar Nanjing toe. Deze stad van 8 miljoen inwoners telt namelijk een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden. Zo bevindt zich hier het mausoleum van Ming Xiaoling, de oprichter van de Ming dynastie (1368-1644). En natuurlijk van Sun Yat-sen! Beide zijn te bezichtigen bij Mount Zijin.

Verder kent Nanjing de oudste universiteit uit 258. En in 1937 vond een bloedbad plaats toen de Japanners 200.000 inwoners vermoordde. Ook dat heeft een stempel gedrukt op de geschiedenis van Nanjing.

En tot slot het museum van Nanjing. Absoluut een must als je hier bent. Groot, bijzonder en het herbergt een rijke collectie aan historische voorwerpen. Tibetaanse klokken, Chinees porselein, tekeningen en noem het maar op. Trek er gerest een paar uur voor uit, want het museum telt vele zalen.

Nanjing is altijd al een belangrijke handelsstad geweest. Het ligt dichtbij Shanghai en vele buitenlandse bedrijven vestigen zich hier graag. Het is een moderne stad en het wordt gezien als één van de beste steden om in te wonen. Op naar Nanjing zou ik zeggen…

Hostel: In Nanjing verbleef ik in 2 hostels, beide bij iemand thuis. Beide moeilijk te vinden in een flatgebouw op de 25ste verdieping. Deze staan niet meer op booking, maar bij iemand thuis vond ik een hele uitdaging (qua taal)

Uitzicht op Nanjing, China

Paarse berg en Sun Yat-sen Mausoleum

Mount Zijin, oftewel de paarse berg ligt ten oosten van Nanjing. Deze plek telt vele bezienswaardigheden en hier een hele dag vertoeven lukt prima. Maar ik besloot specifiek naar het Sun Yat-sen Mausoleum te gaan. De reden dat zijn mausoleum in Nanjing staat is dat hij dat zelf graag wilde. En na de val van de keizer regeerde Sun Yat-sen als eerste president van het nieuwe China vanuit Nanjing. Sun Yat-sen, een politicus dus…

Sun Yat-sen, eerste president van China

Sun Yat-sen: Eerste president van het nieuwe China

Sun Yat-sen (1866-1925) wordt als de Vader des Vaderlands gezien in zowel China als Taiwan. Hij werd geboren in het Zuidoosten van China in een arme boerenfamilie. Zijn broer wist een goede baan te krijgen en stuurde regelmatig geld naar de familie. Daardoor kon Sun Yat-sen zelfs naar een kostschool op Hawaii.

Daarna studeerde hij westerse geneeskunde in Hongkong. Het was de eerste keer dat hij in aanraking kwam met westerse invloeden. Jarenlang had hij een artsenpraktijk, maar tevreden met de toenmalige keizer en de Qing-dynastie was hij niet. Protesteren en actie voeren werd zijn motto. En hij kreeg al gauw een grote aanhang in binnen en buitenland.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd hij gezien als belangrijkste figuur van de opstanden tegen het keizerlijk gezag. Het leidde uiteindelij tot de val van de keizer in 1911. China werd een republiek en Sun Yat-sen werd de eerste president van China. Maar dat bleek van korte duur.

Verdeeldheid, ruzies en interne twisten in de Chinese politiek zorgden ervoor dat hij al gauw moest vluchten. In 1925 overleed hij in Beijing en werd er in Nanjing een mausoleum voor hem gebouwd. Ondanks zijn korte rol als president zagen de Chinezen hem als vader des vaderlands. Maar waarom eigenlijk?

If the idea of revolution is to win out, it must be through political enlightenment. It is useless to try to impose it by force of arms.

Sun Yat-sen

Sun Yat-sen Mausoleum Nanjing

3 principes van het volk: Nationalisme, volkswelvaart en democratie

Sun Yat-sen werd geïnspireerd door de manier waarop westerse mogendheden functioneerden. Bekeerd tot het christendom vond Sun Yat-sen dat China een republiek moest worden naar westers model.

Hij introduceerde 3 principes. Voor iedereen in China moest dezelfde rechten gelden (nationalisme). Elk persoon mocht eigen bezittingen hebben (volkswelvaart) en de leider van China moest gekozen worden (democratie). Dat was vernieuwend voor die tijd en dat leverde hem al gauw de titel Vader des Vaderlands op.

Geschiedenis: de vlag van Taiwan bestaat uit 3 kleuren. Elke kleur staat voor één van de drie principes van Sun Yat-sen

Online ticket Sun yat-sen mausoleum

Sun Yat-sen Mausoleum: 400 treden

Het mausoleum bevindt zich aan de voet van de paarse berg op 20 minuten lopen vanaf het metrostation. Bij aankomst regel ik een ticket, iets wat eigenlijk online moet gebeuren. Maar mijn kennis van de Chinese taal houdt helaas op bij ‘nihao’ (hallo!) Gelukkig wordt er bij de balie netjes een ticket voor mij geregeld.

Het mausoleum in Nanjing, China

Weinig toeristen zul je hier tegenkomen. Althans, ik kwam er twee tegen. En natuurlijk veel Chinezen, want als je hier bent moet je de Vader des Vaderlands toch bezoeken? De klim naar het mausoleum telt 400 treden, dus laten we beginnen…

Iets van 400 treden omhoog
De laatste rustplaats van Sun Yat-sen

De laatste rustplaats van de eerste president van China is indrukwekkend. Veel marmer en natuurlijk foto’s en een standbeeld. Volg de route en je komt terecht in een klein zaaltje. Daar ligt de goede man opgebaard in een gesloten graf. Binnen 30 seconden sta je weer buiten. Tot slot is het uitzicht op Nanjing mooi. Hoewel dat een beetje tegenvalt door het druilige weer en de vele betonnen flats die in bijna elke Chinese stad de skyline vormen.

Het is een aanrader om deze plek te bezoeken. Sun Yat-sen heeft een grote stempel op de Chinese geschiedenis gedrukt. Het was een periode van totale verandering.

Verwacht bij het bezoeken van het mausoleum geen borden met informatie in het Engels. Maar gelukkig heb je daar deze pagina voor!

Uitzicht op Nanjing

Het Sun Yat-sen Mausoleum in Nanjing, China bezoeken?

Nanjing, of Nanking, ligt ongeveer 3 uurtjes met de trein ten noordwesten van Shanghai. Met metrolijn 2 stap je uit bij halte Xiamafang en is het ongeveer 20 minuten lopen naar de ingang van het mausoleum. Een ticket moet in het algemeen van tevoren aangeschaft worden. Per dag worden namelijk maar 10.000 personen toegelaten. Bij de ingang is een balie waar ze je eventueel kunnen helpen met een ticket (met tijdslot). Ik had het geluk dat ik meteen door kon lopen.

Behalve het Sun Yat-sen Mausoleum kent Mount Zijin (paarse berg) nog meer bezienswaardigheden. Zo vind je hier het mausoleum van Ming Xiaoling, de eerste keizer van de Ming dynastie (1368-1644). Er is een botanische tuin en eer zijn enkele tempels te bezichtigen, waarvan de Linggu tempel het meest bekend is. Een dagje uittrekken voor deze belangrijke Chinese berg en zijn monumenten is zeker een aanrader!

Bronnen:

Meer lezen over China?

En wat vond jij van het Sun Yat-sen Mausoleum in Nanjing? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More