Home » Duitsland » Bezienswaardigheden in Neurenberg – 10 x zien en doen

Bezienswaardigheden in Neurenberg – 10 x zien en doen

by Steven

Neurenberg is niet één van de eerste steden waar je aan denkt voor een stedentrip binnen Europa. En dat is jammer, want deze stad van ongeveer 500.000 inwoners heeft een hoop te bieden. Zo heeft Neurenberg een ontzettend leuke en gezellige binnenstad, heeft het een rijke historie en kun je hier ook nog eens heerlijk eten en drinken bij de vele brouwerijen die de stad rijk is. Kortom, een stedentrip naar Neurenberg is een prima aanrader om er even tussenuit te gaan.

Wat wil jij weten van Neurenberg, Duitsland?

10 historische bezienswaardigheden in Neurenberg

Hoeveel dagen heb je nodig voor een stedentrip naar Neurenberg? Als je de onderstaande bezienswaardigheden allemaal zou willen doen dan heb je zeker wel 4 dagen nodig. Korter kan ook en anders is er ook nog de mogelijkheid om het te combineren met een reisje naar München. Hieronder vind je de lijst met de 10 leukste historische bezienswaardigheden van Neurenberg…

Neurenberg Altstadt Duitsland
De binnenstad van Neurenberg wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Pegnitz

1. Maak een wandeling door de oude binnenstad

Neurenberg heeft een ontzettend leuke en historische ommuurde binnenstad. Deze binnenstad stamt uit de middeleeuwen, hoewel de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog een groot deel verwoest hebben. Maar door de wederopbouw van de stad na de oorlog heb je nog steeds het idee dat je in het verleden bent.

Alleen al een wandeling door de binnenstad brengt je langs diverse kerken, zoals de Sint-Sebalduskerk, de Sint-Laurentiuskerk en de Onze-Lievevrouwekerk. Maar ook langs typische Duitse huizen, langs gezellige cafés en restaurants en langs interessante musea. En vergeet dan ook zeker niet een stukje te lopen door de Weissgerbergasse. Hier vind je nog echt typische Duitse huizen die je allemaal dolgraag op de foto zou willen zetten. En ben je dol op winkelen? Ook dat kun je prima doen in Neurenberg.

2. Bezoek zaal 600, het proces van Neurenberg

Wie kent niet de foto waarop 20 voormalig kopstukken van de nazi’s in een rechtbank hun vonnis afwachten. Die foto is gemaakt in zaal 600 van het Paleis van Justitie. Net na de oorlog waren de geallieerden op zoek naar een plek waar ze de gevangengenomen kopstukken van het naziregime konden berechten. Het werd uiteindelijk Neurenberg. Niet omdat hier de rassenwetten werden afgekondigd of de nazipartijdagen gehouden werden. Nee, de reden was dat het Paleis van Justitie in Neurenberg nog intact was na de bombardementen en omdat dit complex alle faciliteiten bood voor de vele mensen die aan het proces moesten meewerken.

Vandaag de dag is zaal 600 nog steeds in gebruik. Dat betekent dat deze ruimte op de dagen dat er een zitting is niet bezocht kan worden. Daarnaast is er ook een informatief museum dat het gehele proces met behulp van een audioguide uitlegt. Kijk voor meer informatie voor openingstijden op de website over de Neurenberger processen.

3. Ga naar de oude burcht voor uitzicht over Neurenberg

Het meest interessante bouwwerk van de binnenstad is misschien wel de Nurnberger Burg. Het ligt aan de noordkant van de binnenstad en torent boven de stad uit. Dit is de plek waar ooit diverse keizers van het Heilige Romeinse Rijk (962-1806) verbleven. Bepaalde delen van de burg dateren uit de 11e eeuw.

Wie een bezoek aan de burg wil ondernemen betaalt daar € 5,50 voor. Echter wat gratis is zijn de prachtige tuinen naast de burg en het mooie uitzicht over de stad. Sla de burg daarom zeker niet over. Kijk voor meer informatie op de website van de Nurnberger Burg.

Uitzicht op Neurenberg
Uitzicht op de binnenstad van Neurenberg vanaf de Nurnberger Burg

4. Bezoek het huis van Duitslands bekendste kunstenaar, Albrecht Dürer

Wie zeg je? Mensen die weinig met kunst op hebben zullen de Duitser Albrecht Dürer (1471-1528) vast niet kennen. En toch is hij een belangrijk persoon geweest als het gaat om de prentkunst en zijn revolutionaire benadering van de houtsnede. Daarnaast was hij ook kunstschilder, tekenaar, kunsttheoreticus en humanist. Zeg maar de Leonardo da Vinci van het noorden, of is dit teveel eer? Desondanks was hij een inspiratiebron voor generatiegenoten en toekomstige kunstenaars zoals Ernst Ludwig Kirchner.

Nuremberg Germany Albrecht Dürer Haus
Het huis van Albrecht Dürer, de bekendste schilder van Duitsland

Het Albrecht Dürer Huis dateert uit de 15e eeuw. Albrecht Dürer kocht het huis in 1509 en had hier zijn atelier tot aan zijn dood in 1528. Sinds 1871 is het een museum gewijd aan de kunstschilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis getroffen en moest grotendeels herbouwd worden. Vanaf 1971 is het museum weer geopend voor het publiek.

Het Albrecht Dürer Huis ligt aan de noordwestkant van de binnenstad vlak naast de burg. Toegang tot zijn huis kost € 6,00.

5. Bezoek de 23 plekken van de nazipartijdagen

Wie Neurenberg en geschiedenis zegt koppelt dat gelijk aan het Proces van Neurenberg. Maar wist je dat de nazi’s hier jaarlijks van 1933 tot en met 1938 de partijdagen hielden? Meer dan een miljoen mensen kwamen op dit grote evenement af.

Een deel van historische plekken van de nazi’s zijn nog deels overeind gebleven. Zo is er in de oude congreshal, wat het grootste gebouw van de nazi’s is wat nog overeind staat, een museum gevestigd onder de naam Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände. Een absolute aanrader voor mensen die meer over deze partijdagen te weten willen komen.

Sinds 2006 heeft het stadsbestuur van Neurenberg bij 23 voormalige bezienswaardigheden van de nazi’s borden geplaatst wat ze daar wilden bouwen. Iets wat je niet mag overslaan is de zeppelintribune. Grotendeels in verval, maar nog steeds herken je een deel van de plek waar Adolf Hitler zijn toespraken hield voor meer dan 50.000 toeschouwers.

Tip: Meer lezen over de Reichsparteitagsgelände? Lees dan het artikel Neurenberg: ontdek de 23 plekken van de nazipartijdagen.

6. Met kerst in Neurenberg? Bezoek de oudste kerstmarkt van Duitsland

Wie op zoek is naar een leuke stedentrip met kerst moet zeker nadenken over Neurenberg. Want hier vind je misschien wel de bekendste en drukste kerstmarkt van Duitsland. Jaarlijks bezoeken meer dan 2 miljoen mensen deze kerstmarkt die in het teken staat van de gouden kerstengel.

Neurenberg Kerstmarkt
De oudste kerstmarkt van Duitsland bevindt zich in Neurenberg

De kerstmarkt is tevens de oudste van Duitsland. Uit geschreven bronnen blijkt dat al in 1628 na Christus een soort van kerstmarkt georganiseerd werd. En in 1737 stonden meer dan 140 mensen ingeschreven om met kerst allemaal leuke spulletjes te verkopen. Dat was voor die tijd al behoorlijk groot.

Kortom, wie echt een bijzondere kerst wil beleven kan het beste naar Neurenberg gaan…

7. Bekijk de grootste collectie Duitse voorwerpen in het Germanisches Nationalmuseum

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Duitse cultuur moet naar het Germanisches Nationalmuseum. Hier vind je de grootste collectie Duitse objecten van het hele land.

Germanisches Museum in Neurenberg Duitsland
Het Germanisches Museum en één van de 27 zuilen met artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

De ingang is te bereiken via de straat van de mensenrechten. Deze bestaat uit 27 zuilen met daarop een aantal artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De derde zuil is in het Nederlands en bevat de tekst Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon (artikel 3).

8. Het Speelgoedmuseum… van Playmobil tot treintjes

In 1972 vroeg de Duitser Geobra Brandstätter patent aan op een speelgoedpoppetje van 7.5 centimeter. In 1974 werd dit poppetje officieel gepresenteerd op de Internationale Speelgoedbeurs van Neurenberg. Het bleek een groot succes. En zie daar: Playmobil werd geboren. Officieel komt het bedrijf uit Zirndorf, wat ongeveer 20 kilometer ten westen ligt. Deze speelgoedpoppetjes kun je o.a. bekijken in het Speelgoedmuseum.

Het speelgoedmuseum gaat overigens niet alleen over Playmobil, maar dat Playmobil onlosmakelijk verbonden is met deze stad is wel duidelijk. Heb je kinderen dan is een uitstapje naar dit museum een must. Overigens heb je in Zirndorf ook het Playmobil Funpark, geheel in het teken van dit leuke speelgoed.

Op zoek naar accommodatie in Zirndorf? Klik dan hier voor meer mogelijkheden.

9. Ga onder de grond en bezoek de ondergrondse bierkelders

In een document uit 1380 is gebleken dat elke inwoner van Neurenberg die bier brouwde verplicht was een bierkelder onder de grond te hebben. Eeuwenlang werd in deze kelders het bier opgeslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog scholen veel inwoners van Neurenberg in deze kelders. Het geeft meteen aan hoe sterk deze ondergrondse gangen in de buurt van de Nurnberger Burg waren.

Neurenberg Hausbrauerei Altstadthof
Misschien wel de bekendste brouwerij van Neurenberg, Hausbrauerei Altstadthof

Om de kelders te bezoeken dien je je aan te melden voor een tour via de website van de Felsengänge. Er zijn diverse rondleidingen te boeken, voornamelijk in het Duits en het eindigt meestal met het proeven van diverse biertjes uit de bekendste brouwerij van Neurenberg, Hausbrauerei Altstadthof.

10. Tot slot: geniet van een biertje in één van de vele bierbrouwerijen

Heb je alle bezienswaardigheden hierboven bekeken? Dan ben je wel toe aan een biertje. Mocht je de Felsengänge niet gedaan hebben dan zijn er nog genoeg mogelijkheden waar je, naast Hausbrauerei Altstadthof een biertje kunt pakken. Denk daarbij aan brauerei Schanzenbräu, Bruderherz of Nassauerkeller.

Naast een gewoon Neurenbergs biertje bestaat er ook het Nürnberger Rotbier. Dit biertje stamt uit de 14e eeuw en is misschien wel de bekendste Rotbier van de wereld. Dit bier bestaat uit gebrande mout en aromatische hop en heeft zoals de naam als zegt een ietwat rode kleur.

Nurnberger Bratwurste en Bier
Trek in een lokaal gerecht? Neem dan de Nurnberger Bratwürste en bier

Naast het Nürnberger Rotbier is een andere specialiteit van de stad de Nürnberger Bratwurste. Dit gerecht bestaat uit kleine worsten die je het beste kan combineren met brood en sauerkraut (zuurkool). In elk restaurantje is het wel te krijgen. Maar één van de beste plekken om deze maaltijd te eten is bij Bratwurst Glöcklein im Handwerkerhof. Eet smakelijk in ieder geval!

Historisch overnachten in Neurenberg?

Ben je op zoek naar leuke accommodatie in Neurenberg? Hieronder vind je 3 optie’s van historische hotels in de leuke binnenstad van Neurenberg.

Hotel Deutscher Kaiser
Hotel Deutscher Kaiser is een driesterrenhotel op nog geen 10 minuten lopen van het centraal station van Neurenberg. Het hotel is gebouwd in 1888/1889 door medewerking van Peter Behrens, één van de bekendste Duitse architecten van die tijd. Het is gebouwd in de zogenaamde ‘Nuremberg-style’. Dat betekent dat in harmonie moest zijn met de overige historische gebouwen van de binnenstad.
Een kamer voor 2 volwassenen inclusief ontbijt kost ongeveer 125 euro per nacht.

Hotel Elch
Een goedkopere optie is Hotel Elch in het noordwesten van de binnenstad. Uit documenten is gebleken dat op al vanaf 1342 op deze plek een herberg gevestigd is. Toen ging het nog om een houten gebouw. Tegenwoordig is het een boutique hotel met alle moderne gemakken voorzien.
Een kamer voor 2 volwassenen exclusief ontbijt kost 70 euro per nacht.

Le Méridien Grand Hotel Nürnberg
Wie een dikke portemonnee heeft komt waarschijnlijk uit bij dit vijfsterrenhotel. Wat ooit begon als opslaghuis voor hop werd in 1896 omgetoverd tot een hotel met 80 kamers. Tegenwoordig is het één van de meest iconische hotels van Duitsland en enkele beroemdheden die hier geslapen hebben zijn de Dalai Lama en de nationale elftallen van Engeland, Ghana, Japan, Mexico en Portugal.
Een kamer voor 2 volwassenen inclusief ontbijt begint bij 150 euro per nacht.

Maar onder het motto ‘Doe maar gewoon, dan doe ik al gek genoeg’ kun je hier een accommodatie uitkiezen die je misschien veel leuker lijkt.

Vervoer – Hoe kom je in Neurenberg?

Auto: Wie met de auto onderweg is naar bijvoorbeeld Oostenrijk zou in Neurenberg prima een tussenstop kunnen maken. Vergeet dan niet een milieu sticker aan te schaffen bij de ANWB. Deze sticker kost voor anwb-leden 13,95 en wordt binnen 3 werkdagen thuisgestuurd.

Vliegtuig: De beste manier om in Neurenberg te geraken is met het vliegtuig. Zo vliegt KLM Cityhopper een paar keer per dag naar deze bestemming. En de vliegreis duurt maar 1.15 uur. Met de metro ben je binnen een kwartier op het treinstation van Neurenberg.
Een ander mogelijkheid zou zijn om naar München te vliegen en de trein te pakken naar Neurenberg. De ICE trein doet er iets meer dan een uur over.

Kijk voor meer tickets en informatie op Vliegtickets.nl.

Trein: Wie vroeg boekt betaalt voor een retourtje met de trein ongeveer 80 euro per persoon. De trein rijdt niet rechtstreeks naar Neurenberg, maar heeft meestal een tussenstop in Frankfurt of in Hannover.

Kijk voor meer informatie op NS International Stedentrips.

Nuremberg Subway and Opera
Neurenberg heeft 2 ondergrondse metrolijnen. Zo ook hier met een halte onder de opera.

En wat vond jij van Neurenberg en haar historische binnenstad? Laat gerust hieronder een berichtje achter…

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Duitsland

2 comments

Esther 10 januari 2021 - 08:17

Leuk verslag om te lezen. Zo te zien ook een hele mooie stad. Helaas nog nooit zelf mogen zien, wie weet in de toekomst.

Reply
Steven 10 januari 2021 - 21:36

Ik vond Neurenberg erg een hele interessante en leuke stad. Het heeft een indrukwekkende geschiedenis en het stadscentrum is gezellig en sfeervol met de vele pleintjes die je er hebt. Echt een aanrader!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More