Home » Japan » Mount Fuji Reisgids | 5 bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer

Mount Fuji Reisgids | 5 bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer

by Steven

Op een heldere dag kun je hem vanaf Tokyo al zien: Fuji-san (富士山), oftewel Mount Fuji. Met zijn 3776 meter is het de hoogste en de heiligste berg van Japan. Sinds 1709 is hij niet meer actief en voor pelgrims is het een absolute ‘hoogtepunt’ hem een keer te betreden. Japanners houden van Fuji-san!

En inderdaad, Mount Fuji is prachtig, net als haar directe omgeving. En dan vooral het gebied ten noorden van de heilige berg dat gekenmerkt wordt door de 5 meren. Hier heerst over het algemeen kalmte en rust. En dat staat in schril contrast met het zuiden waar de grote steden Fuji, Fujinomiya, Mishima en Nuzama zich bevinden. Kortom: er is in de omgeving van Mount Fuji genoeg te doen.

Wat wil jij weten over Mount Fuji, Japan?

Geschiedenis Mount Fuji– Een reis terug in de tijd

Accommodatie – Waar te verblijven rondom Mount Fuji?

Bezienswaardigheden – 5 historische plekken rondom Mount Fuji

Vervoer – Hoe kom je in Fuji of de 5 meren?

Lake Kawaguchiko
Uitzicht op Lake Kawaguchiko

Geschiedenis Mount Fuji– Een reis terug in de tijd

Gelukkig is het nog niet zover! Maar dat Mount Fuji in een gevaarlijk gebied met seismische activiteiten staat is wel duidelijk. Al meer dan 20 keer barstte hij uit en werd de omgeving verwoest achtergelaten. De laatste keer gebeurde dat in 1708, meer dan 300 jaar geleden. Laten we hopen dat een nieuwe uitbarsting voorlopig niet komt.

Sinds 2013 staat de heilige berg op de lijst van de Unesco Werelderfgoedlijst. En uiteraard is Mount Fuji ook internationaal het belangrijkste symbool van Japan. Maar waar de naam Fuji vandaan kwam is niet heel duidelijk.

De eerste persoon die ooit de berg beklommen heeft was door een anonieme monnik. Pas in 1868 beklom Sir Rutherford Alcock in september 1868 Mount Fuji. Hij was daarmee de eerste buitenlander die dit deed. En ben jij de volgende? In totaal duurde zijn wandeling omhoog 8 uur en naar beneden 3 uur. Gelukkig kun je tegenwoordig op een hoger niveau starten, maar desondanks is het een pittige klim. Maar daarover verderop meer…

Japan Fuji everywhere
Mount Fuji is overal!

Accommodatie – Waar te verblijven rondom Mount Fuji?

Na Nikko National Park ging ik via Tokyo naar de plaats Fuji, ten zuiden van de hoge berg. Hier verbleef ik twee nachten bij Nasubi Mount Fuji Backpackers. Een prima hostel met een waanzinnig leuke eigenaar. Een een gezellige ruimte om medereizigers te ontmoeten. Maar een verblijf hier is wel afhankelijk van wat je in de omgeving van Mount Fuji wilt doen. Mocht je de berg willen beklimmen dan is dit hostel een prima uitvalbasis. Maar voor het noorden van Mount Fuji…

Zo ging ik zelf één dag naar één van de 5 meren (Kawaguchiko) ten noorden van Mount Fuji. Maar om daar te komen moest ik 3 keer overstappen. En mijn JR-pas was niet overal geldig. Desondanks vond ik het gebied van de 5 meren relaxter dan de stad Fuji.

Op zoek naar leuke accommodatie rondom Mount Fuji? Kijk dan hier voor meer hotels en guesthouses

Bezienswaardigheden – 5 historische bezienswaardigheden rondom Mount Fuji

Hieronder een aantal optie’s die je in deze omgeving zou kunnen doen.

1. Beklim Mount Fuji

Cloudy Mount Fuji
In de wolken lopen! Uiteraard is die kans aanwezig

Durf jij de uitdaging aan? Het beklimmen van Mount Fuji in Japan is werkelijk een ‘hoogtepunt’ van je reis. Maar besef wel dat het een hele klim is en dat je er maar beter 2 dagen voor uit kunt trekken. Helaas heb ik dit zelf niet kunnen doen; ik arriveerde in deze omgeving net op de allerlaatste klimdag aan het begin van september.

Maar via een kamergenoot ontdekte ik hoe prachtig en inspirerend deze wandeling geweest moest zijn. Hij overnachtte op de berg en zag bij zonsopgang een groot wolkendek onder zich met een magistrale mooie zon. Ben jij van plan de uitdaging aan te gaan? Voor meer informatie kun je terecht op de website Fujisan Climb.

2. De Fujisan Sengen Shrine, de belangrijkste …shrine van Japan

Fujisan Hongu Senghen Taisha
De Fujisan Sengen Shrine

Maar voordat je begint moet je eerst langs bij de Fujisan Sengen Schrijn. Het is het belangrijkste Shinto-heiligdom ter ere van de godin van de vulkanen, Asama. Vele pelgrims wassen zich in de poel om vervolgens de lange klim naar boven te ondernemen. Dat zou ik je zelf afraden, omdat de Fujisan Sengen Shrine nou niet direct aan de voet van Mount Fuji ligt. Tenzij je de tijd hebt!

Meer weten over de Fujisan Sengen Shrine? Lees dan het artikel Fujisan Sengen Shrine | Begin van de Pelgrimstocht naar Mount Fuji

3. De 5 meren

Ik stel ze graag even aan u voor. Dit zijn Motosuko, Saiko, Kawaguchiko, Yamanakako en Shojiko. Het zijn de 5 meren ten noorden van Mount Fuji en voor een relaxte omgeving moet je hier zijn. Vooral het maken van een wandeling of een mooie fietstocht kom je hier prima aan je trekken.

4. De Chureito pagode met uitzicht op Mount Fuji

Chureito Pagode
Prachtig uitzicht op de… stad

Misschien herken je de voorkant van de Lonely Planet van een aantal jaar terug wel? Deze foto is gemaakt bij de Chureito Pagode bij de Arakura Sengen Schrijn ten noorden van Mount Fuji. Met een beetje mooi weer kun je waanzinnig mooie foto’s maken (Let op: bij mooi weer). En anders heb je een prima wandeling van 400 treden omhoog. Maar wat is nou de betekenis van deze pagode?

Meer weten over de Chureito Pagode en haar geschiedenis? Lees dan het artikel Chureito Pagode: | Het prachtige uitzicht op Mount Fuji

5. Een plek voor zelfmoord: Het Aokigaharabos

Ten noordwesten van Mount Fuji bevindt zich wel een heel merkwaardig bos. Het heet Aokigahara, maar staat beter bekend onder het zelfmoordbos. Vooral na de publicatie van het boek Kuroi Kaiju (Black sea of trees) van Seicho Matsumoto in 1960 ging het hard. In dat boek pleegden twee geliefden uiteindelijk zelfmoord in het Aokigaharabos. In het jaar 2002 werden zelfs 78 lichamen gevonden en misschien dat je bij een bezoek ook wel ‘iemand’ tegen komt. Maar je ziet vooral vele borden waarop geprobeerd wordt suïcidale mensen op andere gedachten te brengen.

Ook bij de Kegon Waterval in Nikko National Park pleegden vele mensen zelfmoord. Waarom ze dat deden lees je in het artikel Kegon Waterval | 200 zelfmoorden in Nikko National Park

Mount Fuji Japan
Gelukkig is het altijd mogelijk om met een prachtige blauwe lucht op de foto te kunnen

Vervoer – Hoe kom je in Fuji of de 5 meren?

Fuji: De plaats Fuji ligt ten zuiden van de gelijknamige berg. De meeste Shinkansens tussen Tokyo en Kyoto stoppen bij Shin-Fuji. 2 kilometer ten noordwesten van Shin-Fuji ligt het Fuji Station voor de JR Tokaido Main Line. Vanaf Tokyo kun je de Shinkansen nemen naar Mishima en daar overstappen op de Tokaido Line.

Voor meer informatie over jouw reisroute kun je een kijkje nemen op Hyperdia. Daar staat precies beschreven welke route jij het het beste kan nemen naar jouw volgende bestemming.

5 Meren: de 5 meren ligt ten noorden van Mount Fuji. Voor de 5 meren is het de beste optie om vanaf Shinjuku Station in Tokyo de JR Chuo Line naar Otsuki Station te nemen. Daar stap je over op de Fujikyo Railway Line naar Kawaguchiko Station.

Volgende bestemming? Vervolg je reis door Japan naar Tokio, Nikko National Park, Nagano of Nagoya.

Heb jij nog meer tips en opmerkingen over Mount Fuji en de 5 meren? Laat gerust een berichtje achter!

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Japan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More