Home » Japan » Kegon waterval | 200 zelfmoorden in Nikko National Park
Nikko National Park Japan Kegon Falls

Kegon waterval | 200 zelfmoorden in Nikko National Park

by Steven
Leestijd: 7 minuten

Op 22 mei 1903 vertrok Misao Fujimura, student filosofie voor een weekendje naar Nikko National Park. Die middag bezocht hij de prachtige Kegon waterval (華厳滝) bij het meer van Chuzenji. Bovenaan de waterval kerfde hij een afscheidsgedicht in een boom. Eenmaal klaar voegde hij de daad bij het woord. Hij sprong 100 meter naar beneden en overleed ter plekke. Misao Fujimura werd 16 jaar oud. Zijn zelfmoord was groot nieuws in de Japanse kranten. En in de periode na zijn overlijden pleegden nog eens 200 mensen zelfmoord.

Vandaag de dag behoort de Kegon Waterval tot één van de mooiste watervallen van Japan. Tijdens een bezoek aan Nikko National Park mag deze dan zeker niet ontbreken. Maar bij het zien van die schitterende waterval blijft toch die ene vraag hangen. Waarom pleegde Misao Fujimura op 22 mei 1903 zelfmoord en waarom besloten nog eens 200 mensen zijn voorbeeld te volgen? Een bijzonder verhaal bij een bijzondere waterval…


Tip: Een tweedaagse buskaart kost 3000 yen, een enkeltje Nikko naar Chuzenji Onsen kost 1150 yen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt is een buskaart voor 2 dagen relatief goedkoop. Check de website van Tobu-bus voor meer informatie.


De ingang naar de Kegon Falls
De ingang naar de Kegon Falls


Liefdesverdriet eindigt bij de Kegon waterval

Misao Fujimura werd op 20 juli 1886 geboren in Hokkaido, in het noorden van Japan. Zijn vader was een voormalig samoerai en werkt als directeur van de voorloper van de Hokkaido Bank. Op jonge leeftijd behaalde hij zijn diploma voor de middelbare school in Sapporo. En toen was het tijd om filosofie te gaan studeren in Tokyo.


Bron foto links: Japanese book “ASAHI CHRONICLE: the 20th century Vol.1” published by Asahi Shimbun Company, 1903
Bron foto rechts: Japanese book “Pictorial History of Modern Japan Vol.6” published by Sanseido, 1903


Tijdens zijn studie leerde hij de prachtige jongedame Tamiko kennen. Fujimura was smoorverliefd op haar, maar zij moest niks van hem hebben. Zwaar teleurgesteld besloot hij een weekendje naar Nikko National Park te gaan. En diezelfde middag maakte hij bij de Kegon waterval een einde aan zijn prille leven door van 100 meter hoogte naar beneden te springen. Misao Fujimura kon zijn liefdesverdriet niet verwerken. Hij werd uiteindelijk begraven op de Aoyama begraafplaats in Tokyo.


Misao Fujimura, deel van zijn afscheidsgedicht:¹
Despair and depression,
together they grow.
Hope shall meet hopeless
when there’s nowhere to go.


Tunnel Kegon Falls Nikko
Peace


Media-aandacht en meer zelfmoorden

De zelfmoord van Misao Fujimura in Nikko National Park kreeg veel publiciteit in kranten en tijdschriften. In 1903 sprongen nog eens 16 mensen vanaf dezelfde plek naar beneden. En in de jaren erna liep dat aantal zelfs op tot 200 mensen. Was hier allemaal sprak geweest van liefdesverdriet? Nee, dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Japanse geleerden wezen vooral naar de grote veranderingen die in hun land aan de gang waren. Zo kreeg de keizer in 1868 de macht in handen. In een periode van amper 20 jaar veranderde Japan van een agrarische naar een geïndustrialiseerde samenleving. En zoveel veranderingen kunnen toch niet goed zijn voor een mens?


Seppuku?
Japan is toch dat land waar jaarlijks de meeste zelfmoorden worden gepleegd? Nou, dat klopt dus niet. Japan staat officieel niet eens in de top 10. Maar het kent wel een traditie die men in de tijd van de Samoerai seppuku noemde. Een samoerai pleegde seppuku om schande, bijvoorbeeld een nederlaag te voorkomen. Deze manier van zelfdoding werd als eervol gezien. Een samoerai sneed zijn buik open om tot slot met een steek in het hart een einde aan het leven te maken. The End!Welke veranderingen dan?

Toen Mutsuhito (1852-1912) in 1868 op 15-jarige leeftijd begon aan zijn klus als keizer Meiji stelde hij Japanse grens volledig open voor het buitenland. Keizer Meiji was onder de indruk van Europa en de Verenigde Staten en westerse invloeden, ideeën en technologieën werden overgenomen.

Intern voerde keizer Meiji een aantal wijzigingen door. Hij installeerde een gecentraliseerde bureaucratische overheid, er werd een grondwet ontworpen en een gekozen parlement was een feit. De samoerai werd afgeschaft en Japan creëerder een modern en sterk leger. Binnen zeer korte tijd werd er een transport- en communicatiesysteem opgebouwd. De bevolking ging massaal naar de schoolbanken. Iedereen werd verondersteld mee te doen in deze Japanse transformatie.

In 1912, toen keizer Meiji overleed behoorde Japan tot één van de meest ontwikkelde landen van de wereld.


Leestip: Meer lezen over keizer Meiji en het moderniseringsproces? Lees dan het artikel Meiji Shrine: Eerbetoon aan keizer Meiji in een prachtig park


Kegon waterval in Nikko
bijna 100 meter hoog


Soseki en het individu

Misschien was het de Japanse schrijver en hoogleraar Natsume Soseki (1867-1816) die de vinger op de zere plek legde. In 1900 vertrok hij voor 2 jaar naar Engeland. Tijdens zijn verblijf in Engeland ontwikkelde hij een theorie over de Japanse traditie met een westerse visie. Hij was een voorstander van het westers individualisme.

Het idee van het westerse individualisme is dat ieder individu uniek is in zijn soort, onvervangbaar en van waarde voor de maatschappij.

— Natsume Soseki

Maar volgens Soseki veranderde het sociale leven in Japan zo snel dat iedereen ‘gedwongen’ werd een bijdrage te leveren in dienst van de staat/keizer. Niet het individu, maar het collectief moest centraal staan.

Fujimura was trouwens een leerling van Soseki op de universiteit van Tokyo. Toen Soseki in 1906 het boek Kusamakura schreef ging hoofdstuk 12 over de inmiddels overleden Fujimura. De hoogleraar concludeerde dat de zelfmoord van Fujimura een daad uit vrije wil was en gepleegd werd omdat de moderniteit onmogelijke verwachtingen van het individu vroeg. En blijkbaar kon niet iedereen dat aan. Ook nu nog wordt werkdruk gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor het plegen van zelfmoord in Japan.


Uitzichtpunt op de prachtige waterval
Uitzichtpunt op de prachtige waterval


Liefdesverdriet of een gevolg van de snelle modernisering?

In feite maakt het niet uit of Misao Fujimura op 22 mei 1903 zelfmoord pleegde vanwege liefdesverdriet of vanwege de hoge druk die aan het individu werd opgelegd. Feit is wel dat na hem meer dan 200 mensen hetzelfde lot ondergingen. En Soseki heeft geprobeerd uit te leggen dat al die veranderingen vooral ten koste ging van het individu in een Japan waar alles voor het land gedaan moest worden. En dat kon blijkbaar niet iedereen aan.

Laat je tijdens een bezoek aan de Kegon waterval vooral niet afleiden door dit trieste verhaal van Misao Fujimura. Geniet vooral van de prachtige waterval die voor je neus naar beneden valt…


Tip: Combineer een bezoek aan de Kegon waterval met een bezoek aan het Chuzenji meer. Hier kan je relaxen, een bootje huren en prachtige wandelingen maken.


De berg Nantai bij Chuzenji Lake
De heilige berg Nantai bij Chuzenji Lake en de Kegon Falls


Het meer van Chuzenji
Het meer van Chuzenji


De Kegon waterval in Nikko National Park bezoeken?

Hoe kom je er?

Vanaf JR Tobu Nikko Station is het een leuke rit met haarspeldbochten van 40 minuten naar Chuzenji Onsen Bus stop. Vanaf daar is het 3 minuten lopen naar de lift van de Kegon waterval. De entree kost 550 yen.

Google Maps: Kegon waterval Nikko National Park

Openingstijden:

De Kegon waterval is geopend van maart-november van 8-17 uur. Van december-februari van 9-16.30 uur.

Bronnen:


Meer lezen over Nikko National Park?


En wat is jouw mening over de Kegon waterval? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More