Nikko National Park | 7 x zien en doen in het mooiste park van Japan

by Steven
Leestijd: 9 minuten

Nikko National Park ligt 150 kilometer ten noorden van Tokio. Het wordt gezien als één van de mooiste, zo niet het mooiste park van Japan. Het is een ideale bestemming om de drukke stad van Tokio te ontvluchten. Je kunt hier niet alleen prachtige wandelingen maken, maar er zijn ook vele interessante bezienswaardigheden te ontdekken.

Ben je van plan naar Nikko National Park af te reizen? Vanuit Tokio zou je dat makkelijk als een dagtrip kunnen doen. Maar mocht je de tijd hebben dan is minimaal 1, maar liever 2 nachten zeker een aanrader. Al is het alleen al om de belangrijkste tempels van het land te ontdekken. En deze staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op naar Nikko National Park… !

Wat wil jij weten van Nikko National Park?

Geschiedenis – Een reis terug in de tijd

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Nikko National Park

Accommodatie – Waar te verblijven in Nikko National Park?

Vervoer – Hoe kom je in Nikko National Park?

Nikko National Park Japan Temple
Een kleine tempel in Nikko National Park

Geschiedenis Nikko National Park – Een reis terug in de tijd

Voordat je reis door het Nikko National Park begint vind je hier een kort overzicht met de belangrijkste historische gebeurtenissen van dit mooie park. Dit is kort samen te vatten in 3 gebeurtenissen.

Shodo Shonin Monnik

766 – Monnik Shodo Shonin als grondlegger van diverse tempels in Nikko

In 766 na Christus stak de monnik Shodo Shonin (735-817) de Daiya Rivier over in Nikko en stichtte een paar tempels. Het begon met de Shihonryuji Tempel, nu beter bekend als de Rinnoji Tempel. Later stichtte hij ook de Futarasan schrijn. Beide tempels zijn in Nikko National Park nog steeds te bezichtigen. Maar daar later meer over…

Shodo Shonin beklom daarnaast de bekendste berg van Nikko, Mount Nantai en richtte bij Chuzenji Lake ook de Chuzenji Tempel op. Hij overleed in 817, maar zijn verdiensten voor Nikko en het Boeddhisme worden nog steeds geprezen.

Toshogu Shrine Temple of gold

1620 – De bouw van de gouden tempel voor de grote leider

Ieyasu Tokugawa (1543-1616) was de grondlegger van de Edo-periode (1603-1868). Een paar jaar voor zijn dood gaf hij de opdracht om een mausoleum te bouwen in Nikko National Park. Tevens werd er met man en macht gebouwd aan een tempel, de Toshogu Shrine. Als je een liefhebber van goud bent, moet je hier zeker heen. Het graf van Ieyasu Tokugawa ligt achter de tempel.

Nikko Cultural Heritage List Unesco

1934 – Nikko wordt een nationale trots

In 1911 werd Nikko National Park verkozen tot een keizerlijk park. Maar toen in 1931 de wet op de Nationale Parken werd ingediend kreeg Nikko snel de status van nationaal park. In 1934 werd besloten om het de status van een nationaal park te geven. En sinds 1999 staan de heiligdommen van dit park op de Unesco Werelderfgoedlijst. Inmiddels bestaat dit park uit een oppervlakte van 1148 km². Er valt dus genoeg te ontdekken.

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Nikko National Park

De beste reistijd voor een trip naar Nikko National Park is tussen april en november. De maanden oktober en november hebben de voorkeur vanwege de mooie herfstkleuren het park. Ga je echter naar Nikko in de zomer? Dan kan het nog behoorlijk druk zijn. Niet alleen toeristen, maar ook locals komen hier dan graag naar toe. Een aanrader is om vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag, wanneer de bussen met toeristen weg zijn, de tempels te bezoeken.

Natuurlijk kun je in Nikko prachtige wandelingen maken. De meest bekende wandeling is die naar Mount Nantai, de hoogste berg van deze regio. Het ligt bij het meer van Chuzenji. Reken er wel op dat je minimaal 4 uur kwijt bent voor deze klim en afdaling. Doe je het liever rustiger aan en wil je vooral een paar bijzondere bezienswaardigheden bekijken? Lees dan verder en ontdek 7 historische plekken met een indrukwekkend verhaal…

1. Ontdek de plek waar Shodo Shonin de Daiya rivier over stak…

Dit is de eerste historische plek die je gaat zien in Nikko National Park. Het is misschien wel één van de bekendste en meest gefotografeerde bruggen van Japan, de Shinkyo brug. De monnik Shodo Shonin wilde de rivier oversteken en bad tot god. Die hielp Shonin door 2 slangen te sturen die samen een brug vormde. De monnik stak zo in 766 de rivier over en stichtte toen een paar tempels. De huidige brug staat er sinds 1904, toen een storm de toenmalige brug vernietigde. Zover men weet staat er sinds 1673 een brug, maar het zou ook vele jaren ouder kunnen zijn.

Voor een klein bedrag kun je de heilige brug betreden. Maar het is natuurlijk een stukje leuker om de brug van een afstandje te fotograferen.

Shinkyo Bridge Japan
De beroemde rode Shinkyo bridge waar Shodo Shonin over twee slangen de rivier over stak

2. Ga naar de belangrijkste tempel van Nikko, de Rinnoji Tempel

Loop je na de Shinkyo brug wel meteen door naar de Rinnoji Tempel? Dit is het eerste heiligdom dat Shonin in 766 stichtte. Het heette toen wel de Shihonryu tempel. Daarmee introduceerde hij het boeddhisme in de regio. De tempel is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot 15 gebouwen waarvan de Sanbutsudo de belangrijkste is. Daarnaast kun je ook wandelen door de kleine Japanse tuin. Reken voor een bezoek aan deze tempel ongeveer 1 a 2 uurtjes. Een ticket per persoon kost 400 yen.

3. Toshogu Shrine: Bezoek het mausoleum en de gouden Tempel

Toshogu Shrine Nikko National Park
Veel goud in de Toshogu Tempel

De Toshogu Shrine is eigenlijk een eerbetoon aan de eerste leider van het Tokugawa shogunaat: Ieyasu Tokugawa. Doe maar vooral veel goud, zal de machtige leider toen gezegd hebben. En dat is uitgekomen, want met meer dan 500 kilo aan goud is deze tempel een niet te missen bezienswaardigheid in Nikko National Park.

Meer lezen over de Toshogu Shrine? Lees dan het artikel Toshogu Shrine: Bezoek de gouden Tempel!

4. En nog een belangrijk heiligdom: de Futarasan schrijn

In 782 stichtte Shonin een tweede tempel, de Futarasan schrijn. Dit heiligdom is gewijd aan de goden van de berg Nantai, Nyoho en Taro. Naar de eerste, Mount Nantai wordt in Futarasan voornamelijk naar verwezen. Een deel van het complex is gratis te bezoeken, echter voor een klein deel moet betaald worden. Dit kost 200 yen per persoon.

5. Kegon Falls: De mooiste waterval van Japan, maar met een duister randje…

Kegon Waterval Nikko National Park
De prachtige Kegon Waterval

De Kegon Waterval behoort tot één van de drie mooiste watervallen van Japan. 100 meter hoog stort het water naar beneden in een brede kloof. Maar deze plek heeft ook zijn duistere kanten. Want meer dan 200 personen pleegden hier zelfmoord door vanaf de top van de waterval naar beneden te springen. En waarom ze dat deden?

Benieuwd naar de achtergronden van dit verhaal? Lees dan het artikel Kegon Waterval: 200 zelfmoorden in Nikko National Park

6. Maak een wandeling door de Kanmangafuchi Abyss

Kanmangafuchi Abyss
De mysterieuze jizobeeldjes van de Kanmangafuchi Abyss

De Kanmangafuchi Abyss is een kloof dichtbij het tempelcomplex van Nikko. Mocht je tijd over hebben dan is een wandeling van een uurtje langs de rivier een prima mogelijkheid. Want langs deze weg staan ook de mysterieuze Jizo beeldjes die zomaar kunnen verdwijnen. Of toch niet?

Voor meer informatie over die mysterieuze beeldjes met rode sjaaltjes lees je in het artikel Kanmangafuchi Abyss | Mysterieuze Jizo-beeldjes in een kloof

7. Tot slot: Loop een rondje langs de gratis tempels van Nikko

Een aantal tempels, zoals de Futarasan en de Toshogu Shrine kosten geld om ze te bezoeken. Maar mocht je dat niet willen dan is er ook de mogelijkheid om een aantal omliggende tempeltjes te bezoeken. Die liggen ook op het complex, maar dan in een rustige omgeving. Heerlijk om even de drukte van de Toshogu Shrine en Futarasan Tempel te vermijden.

Accommodatie – Waar te verblijven in Nikko National Park?

Wie besloten heeft om in Nikko National Park minimaal 1 nacht te verblijven zal zich ongetwijfeld afvragen waar de beste accommodatie te vinden is. De meest gangbare plekken zijn in de buurt van de twee treinstations, in de buurt van de tempels of bijvoorbeeld bij het meer van Chuzenji. Voor dat laatste moet er eerst nog 40 minuten met de bus gereisd worden. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Het centrum van Nikko

Hostel: Nikko Sumica Guesthouse (budget) is een klein hostel dat gerund wordt door een leuk echtpaar. In de avond wordt er nog wel eens een spelletje gespeeld, denk daarbij aan het klassieke sumoworstelen! Alleen niet met echte mensen, maar met twee figuurtjes op een speelbord. Door op de tafel te tikken zorgen de trillingen ervoor dat de poppetjes gaan bewegen. En wie bovenop ligt heeft gewonnen.

Hotel: Het bekendste hotel van Nikko is misschien wel het Kanaya Hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de keizer en zijn familie hier. Van 1945 tot 1952 was dit het onderkomen van Amerikaanse officiers. Maar ook enkele bekende sterren verbleven hier, zoals Albert Einstein (wetenschapper), Charlie Chaplin (filmster) en Frank Lloyd Wright (architect/schrijver). Prijzen voor een kamer in dit 4 sterrenhotel beginnen vanaf 200 euro per nacht.

Onsen: Ben je meer van het ontspannen en wil je graag een typische onsen (hot springs) bezoeken? Ga dan naar Okunikko Yumoto Onsen. De eerste keer dat er in documenten melding werd gemaakt van een onsen was in 788. Het kleine plaatsje Yumoto heeft een aantal hotels en voor de rest kun je een bezoek brengen aan een tempel of de Yudaki Falls. Het plaatsje ligt voorbij Chuzenji, dus vanaf het busstation Nikko kun je het beste een 2-daagse busticket kopen.

Liever zelf kijken voor leuke accommodatie in Nikko? Klik dan hier voor meer opties

Vervoer – Hoe kom je in Nikko National Park?

De makkelijkste manier om naar Nikko National Park te komen vanuit Tokio is met de hogesnelheidslijn, de Shinkansen. Tussendoor stap je over in Utsunomiya. Met de JR Tobulijn ga je van Utsonomiya naar JR Tobu Station in Nikko. Over deze reis doe je ongeveer 2 uur. Met de JR pas is deze route geheel gratis. Er is ook een private lijn die naar Nikko gaat, maar die is over het algemeen duurder.

Met de website Hyperdia kun je precies zien hoe de route naar Nikko National Park gaat.

In Nikko aangekomen is het ongeveer 30 minuten lopen naar de beroemde Unesco tempels van dit park. Maar het is ook mogelijk de bus te nemen. Voor meer informatie kijk op de website van Tobu Bus.

Busstation naar de tempels
Het busstation naar de tempels of naar Chuzenji Lake bevindt zich bij de 2 treinstations van Nikko

Wat vond jij van Nikko National Park? Heb je nog leuke tips of andere ideeën over bestemming? Laat gerust hieronder een berichtje achter.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More