Home » Japan » Zojoji Tempel | Waarom de belangrijkste tempel van Tokio?

Zojoji Tempel | Waarom de belangrijkste tempel van Tokio?

by Steven

De Zojoji Tempel (増上寺) is niet één van de drukst bezochte tempels van Tokio. En dat is jammer, want dit heiligdom heeft veel te bieden. Ten eerste is de Zojoji Tempel in vergelijking met de druk bezochte Sensoji Tempel in Asakusa een oase van rust. Het ligt in het Shiba Park en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving is de Eiffeltoren… oftewel de Tokyo Tower.

Maar wat de Zojoji Tempel pas echt bijzonder maakt is zijn geschiedenis. Behalve dat op dit terrein één van de oudste poorten van Tokio staat werd dit heiligdom ook gezien als de belangrijkste tempel van de stad. Hoe dat precies zit? Daarvoor gaan we terug naar de 17de eeuw, toen Tokio (onder de naam Edo) uitgroeide tot een stad van 150.000 inwoners…

Feitje: De Tokyo Tower is 333 meter hoog. Het ontwerp is afgeleid van de Eiffel Toren in Parijs. Maar het verschil zit hem in de kleur en de hoogte. De Tokyo Tower is 33 meter hoger en rood/wit van kleur. Net als bij de Tokyo Skytree is het mogelijk de toren te bezoeken. Prijzen starten vanaf 900 yen per persoon.

Zojoji Tempel Tokyo Tower
De Zojoji Tempel en de Tokyo Tower

Tokugawa-familie verplaatst de Zojoji tempel

De Zojoji Tempel werd voor het eerst in 1393 gebouwd als onderdeel van het Jodo Shu boeddhisme. Maar pas in 1598 verplaatste de nieuwe heerser Ieyasu Tokugawa (1543-1616) van Japan de tempel naar zijn huidige plek. De Zojoji Tempel moest bescherming brengen tegen indringers vanuit het zuiden. Want Ieyasu Tokugawa mocht dan wel de macht in handen hebben, Japan was nog altijd sterk verdeeld.

De Zojoji Tempel groeide in de 17de eeuw uit tot een complex van 65 hectare met 48 ondertempels en 150 andere religieuze gebouwen. En meer dan 3000 priesters en aanhangers verbleven hier. Bijzonder groot voor die tijd! Het werd een religieus centrum waar de leer van Jodo Shu onderwezen werd. Maar wat houdt deze leer precies in?

Amida Boeddha
Amida, de belangrijkste god van het Zuiver Land-boeddhisme

Jodo Shu en het Zuiver Land-boeddhisme: een totale verandering

Jodo Shu is een onderdeel van het Zuiver Land-boeddhisme, één van de belangrijkste boeddhistische stromingen in Japan. Uitvinder van de Jodo Shu was Honen Shonin (1133-1212). Hij was van mening dat men niet door meditatie, maar door het uitspreken van de Nembutsu tot verlichting kon komen. De Nembutsu is het uitspreken van de gelofte van Amida (Amida Boeddha, zij geloofd). Amida is de belangrijkste god binnen het Zuiver Land-boeddhisme.

Het uitspreken van de Nembutsu was een radicale verandering ten opzichte van wat men gewend was. Shonin wilde daarom niet dat zijn leer voor zijn dood openbaar zou worden. Maar helaas… en de elite was woeden. Honen Shonin werd verbannen en enkele aanhangers werden zelfs ter dood veroordeeld.

Leestip: Wil je graag een andere tempel in Tokio bezoeken? Lees dan hier het artikel: Sensoji Tempel bezoeken? 5 historische feiten die je moet weten.

Jizo beeldjes Zojoji Tempel
Jizo beeldjes: beschermheiligen van kinderen

Wat valt er te zien bij de Zojoji Tempel?

Het complex van de Zojoji Tempel is groot en een aantal plekken zijn de moeite waard! Begin alleen al met het straatje van de vele kleurrijke Jizo beeldjes. Dit zijn de beschermheiligen van overleden kinderen. Ouders kleden deze beeldjes, zodat hun overleden kind naar een volgende wereld wordt gebracht.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Daibonsho. Dit is een grote bronzen bel uit 1673. Het wordt beschouwd als één van de drie belangrijkste bellen (ding-dong) van de Edo-periode.

Sangedatsumon-poort Tokyo
De Sangedatsumon poort uit 1622

De Sangedatsumon poort

Maar het meest indrukwekkende bouwwerk van de Zojoji Tempel is de Sangedatsumon poort. Terwijl grote delen van Tokio vernietigd was door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef deze poort fier overeind. Hij stamt uit 1622, is 21 meter breed en bijna 18 meter hoog. Het wordt door de Japanse overheid niet voor niets als belangrijk cultureel erfgoed beschouwd.

Shiba Park Tempel Tokyo
Tussen de bomen door: de Zojoji Tempel

Tokugawa again? Vooruit dan maar…

Vanwege zijn omvang en zijn ligging beschouwde de Tokugawa familie de Zojoji Tempel als belangrijkste heiligdom van de stad. Ze bezochten het complex regelmatig. Het heeft er zelfs toe geleid dat een aantal leden van de familie achter de tempel begraven ligt. 6 leden om precies te zijn en tegen een kleine vergoeding mag je ze zelfs een bezoekje brengen.

Maar na 250 jaar, want zolang regeerde de familie, raakte de tempel na 1868 in verval. In 1909 werd het door een later gek verklaarde persoon in brand gestoken. De tempel werd weer opgebouwd. En door de bombardementen op Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog kon men weer opnieuw gaan bouwen. De huidige gebedshal stamt uit 1974, maar gelukkig zijn niet alle sporen uit de geschiedenis van de Zojoji Tempel vernietigd…

Tip: De Zojoji Tempel combineren met een bezoek aan het Keizerlijk Paleis? Dat kan, want de afstand is lopend 2 kilometer. Ten westen van de tempel ligt de wijk Roppongi. Deze wijk staat bekend om musea met moderne kunst en het uitgebreide nachtleven.

Het Shiba Park

Het Shiba Park behoort tot één van de oudste parken van Tokio. Het kreeg pas echt deze officiële status in 1873. Een bezoekje aan het Shiba Park past perfect in combinatie met ‘belangrijke’ Zojoji Tempel en de Tokyo Tower…

Poort Shiba Park
Een poort in het Shiba Park

De Zojoji Tempel in Tokio bezoeken?

Hoe kom je er? De Zojoji Tempel ligt in de wijk Minato in het Shiba Park. Het is te bereiken via de Koen- of Onarimon metrostations op de Mita-lijn.

Openingstijden: Het complex is gratis te bezoeken, behalve het nabijgelegen museum (700 yen) en het mausoleum (500 yen). De tempel is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, het museum van 10 tot 17 uur en het mausoleum van 10 tot 16 uur.

Meer lezen over Tokio?

Wat is jouw mening over de Zojoji Tempel? Laat gerust een berichtje achter!

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Japan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More