Tokyo Reisgids | 10 bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer

by Steven
Leestijd: 10 minuten

Rond 1600 was Tokyo (toen nog Edo genaamd) een klein vissersdorpje waar maar weinig te beleven viel. Daar kwam verandering in toen de nieuwe machthebber van Japan Ieyasu Tokugawa (1543-1616) het toenmalige Edo uitkoos als het centrum van de macht. Er werd een groot kasteel gebouwd (Edo-kasteel) en al gauw had de stad 150.000 inwoners. Niemand had toen kunnen bedenken dat deze stad later zou uitgroeien tot één van de grootste metropolen ter wereld.

De meeste mensen die een rondreis door Japan maken beginnen in de hoofdstad Tokyo. Maar de hoofdstad van Japan is groot. Het telt meer dan 10 miljoen inwoners en tellen we alle wijken bij elkaar op dan zijn het er zelfs meer dan 35 miljoen. 4 dagen Tokyo is niet genoeg, er moeten keuzes gemaakt worden. Wat zijn de historische bezienswaardigheden van deze stad? En waar kun je het beste verblijven en hoe kom je er? Een korte introductie op Tokyo…

Wat wil jij weten over Tokyo?

Geschiedenis Tokyo – Van vissersdorp tot metropool

Bezienswaardigheden – 10 historische plekken in Tokyo

Accommodatie – Waar te verblijven in Tokyo?

Vervoer – Hoe kom je in Tokyo?

Nihonbashi Bridge Tokio




Geschiedenis Tokyo – Van vissersdorp tot metropool

De geschiedenis van Tokyo valt samen te vatten in iets meer dan 400 jaar historie. Aardbevingen, grote branden en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de ingrediënten van haar geschiedenis. En die geschiedenis begint in 1603…

1603

Edo: Vissersdorpje wordt het machtscentrum

In 1603 begint de Edo-periode. De Tokugawa familie zal voor meer dan 250 jaar regeren en kiest Edo, het latere Tokyo uit als centrum van de macht. Rond 1650 wonen er 150.000 inwoners in Edo, in het huidige Tokyo meer dan 10 miljoen mensen.

De grote brand van Meireki

Tokyo staat in brand! Een deel van het Edo-kasteel, de plek waar de Tokugawa familie woont brand af. Meer dan 100.000 inwoners komen om het leven.

1657
1850

Het gezag van de shogun brokkelt af

Rond 1850 gaat het niet zo goed met het shogunaat. Na 2 eeuwen van isolatie wordt het mondjesmaat toegestaan om handel te drijven met buitenlandse mogendheden. De rol van de Shogun, de machthebber van Japan lijkt uitgespeeld

De Meiji restauratie begint

Het revolutiejaar 1868! De keizer krijgt de macht in handen en onder leiding van keizer Meiji handelt Japan met het buitenland. Japan verandert snel en in behoort rond 1900 tot één van de modernste landen van de wereld. Tokyo krijgt zijn nieuwe naam en het hof verplaatst van Kyoto naar de nieuwe hoofdstad.

1868
1912

Overlijden van Keizer Meiji

In 1912 overlijdt één van de belangrijkstekeizers van Japan, keizer Meiji.

Grote aardbeving van 1923

Japan ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. In 1923 vindt een grote aardbeving plaats waarbij meer dan 100,000 doden vallen.

1923
1940-1945

Tokyo wordt zwaar getroffen door de bombardementen

In 1941 voert Japan een aanval uit op Pearl Harbor, een Amerikaanse basis op Hawaii. Amerika wordt betrokken bij de oorlog en voert aanvallen uit op Japan. Tokyo wordt zwaar gebombardeerd. Meer dan 400.000 inwoners van de stad komen om het leven. Dat is meer dan het aantal slachtofeers van de atoombommen van Hiroshima en Nagasaki bij elkaar.

Het moderne Tokyo

In de jaren 50 wordt Tokyo herbouwd. Vooral in de jaren 60 en 70 schieten wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. Het vormt de basis voor het huidige Tokyo.

1950-1975
1964

Olympische Spelen

De Olympische Spelen voor Tokyo stond eigenlijk gepland voor 1944. Maaar we weten allemaal waarom dat toen niet doorging! Het was de eerste Olympische Spelen van Azië. En in 2020 vindt het weer in deze metropool plaats.







Bezienswaardigheden – 10 historische plekken in Tokyo

Wat valt er te zien in Tokyo? Hieronder vind je een top 10 van de bezienswaardigheden in deze grote metropool. Over sommige bezienswaardigheden heb ik een artikel geschreven met tips en achtergrondinformatie.


1: De Sensoji Tempel en de gouden Kannon

Pagode Hozomon Poort Asakusa Kannon Tempel Tokyo

Een attractie die bijna niemand overslaat in Tokyo is de Sensoji Tempel. Kleurrijk, maar ook druk met toeristen! Het ligt in de wijk Asakusa en er valt genoeg te zien op dit complex. En de Sensoji Tempel staat in het teken van een klein mysterieus beeldje!

Meer weten? Lees dan het artikel Sensoji Tempel Tokyo bezoeken? 5 historische feitjes die je moet weten!

 

2: Het keizerlijk paleis Kokyo

Imperial Palace Tokyo

Het hart van de stad, het Keizerlijk Paleis in Chiyoda. De Tokugawa familie regeerde vanaf 1600 na Christus vanuit deze plek, het voormalig Edo-kasteel. Hoewel het huidige Edo-kasteel niet meer bestaat en het niet mogelijk is om de residentie van de huidige keizer te bezoeken valt er toch genoeg te zien op dit complex! Volg hier mijn route langs het voormalige Edo-Kasteel.

 

3: Meiji Jingu Shrine ter ere van keizer Meiji

Meiji Shrine

Een ander heiligdom in Tokyo is de Meiji Shrine in de wijk Harajuku. Het werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd ter ere van keizer Meiji en zijn vrouw. Het ligt heerlijk gelegen in het rustige Yoyogi park en als je de drukke stad wilt ontvluchten moet je hier zijn. Wil je meer weten waarom keizer Meiji zo belangrijk is geweest voor Japan? Lees dan hier het artikel Meiji Shrine, Tokyo | Eerbetoon aan keizer Meiji in een prachtig park.

 

4: Het metabolistische Edo-Tokyo Museum

Architectuur Edo-Tokyo Museum Sumida Japan

Voor een uitgebreid verslag van de geschiedenis van Tokyo moet je in het Edo-Tokyo Museum zijn. Alleen al het gebouw is bijzonder om te zien. Trek gerust een paar uurtjes uit voor dit interessante museum. Het ligt in de wijk Ryogoku ten oosten van de Sumida-rivier. Voor een korte geschiedenis van de stad lees je meer in het artikel: Edo-Tokyo Museum | 400 jaar geschiedenis in een bijzonder museum

 

5: Ueno Park en National Museum

Ten noorden van het Keizerlijk Paleis bevindt zich het Ueno Park. Vroeger stond op deze plek de Kaneji Tempel die het Tokugawa Shogunaat moest beschermen tegen invallen vanuit het noorden. Het Ueno Park wordt omgeven door een aantal indrukwekkende musea. De bekendste is het National Museum of Tokyo. Het bezit een rijke collectie Japanse kunst, maar heeft ook een grote collectie kunst van culturen langs de zijderoute.

 

6: Shibuya Kruispunt en het hondje Hachiko

Hachiko Shibuya Crossing

Het drukste kruispunt ter wereld bevindt zich in de wijk Shibuya! Per keer steken vele honderden, misschien wel duizenden mensen kriskras de zebrapaden over. Hoewel dat al een beleving op zich is vergeten sommige toeristen het beeld van Hachiko te bezoeken. En dat is jammer, want Hachiko kan misschien wel de trouwste hond ter wereld genoemd worden. Waarom dat zo is lees je in het artikel Hachiko: trouwste hond ter wereld?

 

7: Odaiba: techniek op een eiland

Odaiba is een bijzonder eiland. Het is namelijk de plek waar technologie uitgevonden lijkt te zijn. Aparte gebouwen, veelal gebouwd in een futuristische vorm. Om er te komen pak je de stuurloze monorail vanuit het centrum van de stad. En vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan het Gundam Tokyo Base, als je van robots houdt.

 

8: Zojoji Tempel en Shiba Park

Zojoji Tempel Tokio

De Zojoji Tempel is niet de meest indrukwekkende tempel die je ooit in je leven gezien hebt. Desondanks is het een aanrader om er een kijkje te nemen. Het ligt in het Shiba Park naast de Tokyo Tower. In het artikel Zojoji Tempel | Belangrijkste tempel van Tokyo lees je waarom deze tempel wel degelijk de moeite waard is voor een bezoekje.

 

9: Tsukiji Vismarkt

De Tsukiji vismarkt is niet alleen de grootste vismarkt van de stad, maar van de hele wereld. Voor een bezoekje moet je vroeg op, want dan is er volop activiteit. Of je kunt iets later komen en gezellig door de kleine straatjes lopen op zoek naar een lekker visje. Tsukiji Fish Market ligt in de wijk Chuo, maar al jaren speelt de gedachte om de markt te verplaatsen. Echter worden die plannen elke keer uitgesteld, maar zou het in 2019 zo maar anders kunnen zijn.

 

10: De Skytree, Tokyo Tower en de Tokyo Metropolitan Government Buildings

Zojoji Tempel Tokyo Skytree

Tot slot bekijken we de stad vanaf een hoogte. Dat kan op verschillende manieren. De Tokyo Skytree en de Tokyo Tower zijn de meest bekende bezienswaardigheden voor een uitzicht op de stad. Maar een nadeel is dat deze geld kosten. En dat geldt gelukkig niet voor de Tokyo Metropolitan Government Buildings in Shinjuku. Een goede tip: ga wel op het moment dat het helder is en er geen wolken om het gebouw hangen…

Accommodatie – Waar te verblijven in Tokyo?

Hieronder zie je alle 23 wijken van Tokyo. Laten we het Keizerlijk paleis in Chiyoda als centrum van de stad beschouwen. Alle wijken eromheen hebben interessante bezienswaardigheden om te ontdekken. Het centrale station van de stad, Tokyo Station, bevindt zich ten oosten van het Keizerlijk Paleis in de wijk Chuo.

Map van Tokyo Japan
Bron Map: Wikimedia

Maar welke wijk is het leukste om te verblijven? Hieronder een korte uitleg van de bekendste wijken en districten van Tokyo.

Asakusa / Ueno in Taito

Over het algemeen wordt Asakusa als één van de leukste districten van de stad bestempeld. Het ligt in de wijk Taito, ten noorden van het keizerlijk paleis. De bekendste attractie is de Sensoji Tempel met de oudste winkelstraat van de stad. Misschien een leuke optie voor souvenirs? Asakusa ademt dan veel historie, maar door de bombardementen van 1945 werd een groot deel van dit district verwoest. En voor de Tweede Wereldoorlog was dit de entertainmentbuurt van de stad. Tot slot vind je hier een groot aantal Japanse guesthouses, de zogeheten Ryokan.

Tip: Grids Tokyo Akihabara Hotel & Hostel ligt in het district Akihabara in het zuidelijke puntje van de wijk Taito en noordelijke puntje van Chuo. Akihabara is vooral bekend van de vele gadgets, games en manga stripboeken die hier overal te koop zijn. Het hostel is schoon, het personeel is vriendelijk en beneden is een café aanwezig. Er is ook een keuken, maar de gezamenlijke ruimte boven is vrij klein


Iets meer naar het noorden ligt het district Ueno. Hier bevindt zich één van de bekendste parken van de stad, Ueno Park. Rondom Ueno Park tref je verschillende musea aan, zoals het National Museum of Tokyo, National Museum of Nature and Science en het National Museum of Modern Art.

Shibuya

Shibuya bestaat uit een aantal districten, maar over het algemeen is deze wijk de drukste van de stad. Hier kun je vooral veel winkelen, maar er zijn ook heel veel eet- en uitgaansgelegenheden. Een belangrijk knooppunt van deze wijk is Shibuya Crossing. Dit kruispunt is het drukste kruispunt ter wereld.

Shinjuku

Shinjuku ligt ten westen van het Keizerlijk Paleis. Hier vind je de meeste wolkenkrabbers van de stad. Shinjuku is het drukste treinstation van Japan en daar vind je ook veel winkels en entertainment.

Tip: gratis uitzicht over Tokyo? Ga dan naar Tokyo Metropolitan Government Buildings! Bij goed weer heb je een prachtig zicht over de stad en de omgeving.

Vervoer – Hoe kom je in Tokyo?

Vliegtuig: Tokyo heeft twee grote vliegvelden. Voor internationale vluchten wordt er voornamelijk gevlogen op Narita International Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Tokyo. Met de trein doe je er ongeveer 1 uur over om het centrum van de stad te bereiken.

Op zoek naar vluchten naar Tokyo? Voor een retourvlucht naar deze metropool kost een rechtstreeks ticket met de KLM ongeveer 700 a 800 euro. Voor een vliegticket met tussenstop ben je gemiddeld 500 a 600 euro kwijt. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor meer informatie.

Ook via Haneda International Airport komen internationale vluchten aan. Dit vliegveld ligt 20 kilometer ten zuiden van Tokyo en is één van de drukste in Azië. Japanners maken namelijk meer gebruik van het vliegtuig dan van de hogesnelheidslijn. En dat heeft alles te maken met de goedkope prijs van vliegtickets. Over het algemeen wordt Haneda Airport gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Metro: de metro in Tokyo is ontzettend handig (en nodig). Er is wel een verschil tussen een privaat bedrijf (Tokyo Metro) en die van de overheid (Toei Subway). Er zijn kaarten beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur.

Trein/bus: Tokyo heeft een aantal grote treinstations. Het belangrijkste en meest centrale station is JR Tokyo Station in de wijk Maranouchi. Naast het station bevindt zich ook een busstation (JR Expressway Bus Terminal) voor o.a. lange afstandsbussen naar Kyoto en Osaka. Andere grote treinstation zijn te vinden in Sjinjuku en Ueno.

Wanneer vertrekt mijn trein?
Maak gebruik van de website Hyperdia om jouw route door Japan te bepalen. De website geeft precies aan waar je moet overstappen en wat de prijs is van jouw reis. Handig toch?

Natuurlijk valt er nog veel meer te beleven in deze grote stad. Heb jij verder nog tips over bijzondere historische plekken in Tokyo? Laat dan gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More