De Sensoji Tempel in Tokyo bezoeken? 5 historische feitjes die je echt moet weten

by Steven
Leestijd: 8 minuten

De levendige wijk Asakusa ligt ten noorden van het Keizerlijk Paleis. Hier vind je één van de belangrijkste tempels van Tokyo, de Sensoji Tempel (浅草寺) of Asakusa Kannon Tempel. Jaarlijks komen miljoenen toeristen op dit kleurrijke heiligdom af. En dat is terecht! Het is namelijk de oudste tempel van de stad. En het staat in het teken van een wel heel mysterieus gouden beeldje. En wist je dat hier een wonderbaarlijke genezing heeft plaatsgevonden? Maar ook dat je hier vele Japanse souvenirs kunt kopen in de oudste straat van de stad?

Hoe dat allemaal precies zit? Hier zijn 5 historische feitjes die je moet weten, voordat je een bezoek brengt aan de drukst bezochte attractie van Tokyo… de Sensoji Tempel.

Belangrijke websites voor een vakantie in Japan:
Accommodatie voor Tokyo
Vliegtickets naar Japan
De Japan RailPas


Senso-ji Tempel Gouden Kannon Sumida Rivier
Afbeelding van de gebroeders Hinokuma die de gouden Kannon uit de Sumida-rivier vissen


1. De Sensoji Tempel in het teken van de gouden Kannon

In het jaar 628 na Christus waren de broers Hamanari en Takenari Hinokuma aan het vissen in de nabijgelegen Sumida-rivier ten oosten van de huidige tempel. Plots hadden ze een bijzondere vangst te pakken: een gouden beeldje van Kannon, de godin van de genade. Maar wat moesten ze er mee? Ze gooiden het terug in de rivier.

Maar op onverklaarbare wijze kwam het beeldje steeds bij ze terug. Daarom besloten ze het mee te nemen naar het dorp. Het dorpshoofd reageerde enthousiast! Hij bouwde naast zijn huis een altaar, zodat de rest van het dorp de gouden Kannon kon aanbidden. Men vermoedt dat in 645 na Christus een eerste Sensoji Tempel ter ere van de godin Kannon werd gebouwd.


Pagode Hozomon Poort Asakusa Kannon Tempel Tokyo


2. Sensoji Tempel de oudste tempel van Tokyo…?

De Sensoji Tempel mag dan zijn oorsprong hebben in het jaar 645, de meeste gebouwen stammen zeker niet uit die periode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex dusdanig beschadigd dat maar een paar gebouwen de bombardementen hebben overleefd.


Een foto van de Sensoji Tempel, of de Asakusa Tempel uit de periode 1890-1900
(Bron foto: From The New York Public Library, fotograaf Kimbei, Kusakabe)


Zo staat achter de gebedshal het Asakusa Jinja heiligdom uit 1649. Dit gebouw is opgedragen aan de twee broers die de gouden Kannon vonden.

En dan is er nog de Nitenmon-poort. Deze poort vormde de oorspronkelijke toegang tot de Sensoji Tempel en stamt uit 1618. Tegenwoordig wordt de Kaminarimon-poort beschouwd als toegang tot het complex. En nu we het toch over deze poort hebben…


Festival: Elk jaar vindt in het derde weekend van mei het Sanja Matsuri festival plaats om de broers Hinokuma te eren. Het kan dan behoorlijk druk zijn bij de Sensoji Tempel. Het is dat je het weet!


Kaminarimon poort Sensoji Tempel Tokyo Japan
De Kaminarimon-poort als geschenk voor een wonderbaarlijke genezing!


3. De Kaminarimon-poort als geschenk voor een genezing

De beste manier om de Sensoji Tempel te bezoeken is om te beginnen bij de zuidingang. Hier staat namelijk de Kaminarimon-poort, oftewel de donderpoort. Deze poort werd in 941 voor het eerst gebouwd, maar kent een geschiedenis van opbouwen en vernietigen.

Vanaf 1860 tot 1960 stond hier helemaal niks. Maar daar bracht een Japanse zakenman verandering in. Hij schonk de Kaminarimon-poort en deed dat vanwege een wel heel bijzondere reden…

Konosuke Matshushita (1894-1989) was rond de 50 jaar toen doktoren hem vertelden dat hij niet lang meer te leven had. Hij besloot regelmatig naar de Sensoji Tempel te gaan om te bidden en te hopen op een wonder. En inderdaad, Matshushita genas van zijn ongeneeslijke ziekte. Als dank schonk hij aan de Sensoji Tempel de Kaminarimon-poort.

Het meest opvallende detail van deze poort is de lantaarn. Het is maar liefst 4 meter hoog en weegt meer dan 500 kilo. Die kun je maar beter niet op een grote teen krijgen (of twee kleine)! Als je goed kijkt staat er op de lantaarn de naam Matshushita. Om de tien jaar wordt het zware rode object vervangen door het bedrijf Panasonic.

Maar waarom doet Panasonic dat dan? Het antwoord is simpel. Konosuke Matshushita richtte in 1918 Matshushita Electric Housewares Manufacturing op. En dat bedrijf ging later verder onder de naam Panasonic.


Nakamise Dori Asakusa Kannon Tempel Tokyo Japan
Nakamise-Dori, de oudste winkelstraat van Tokyo en een prima plek voor Japanse souvenirs


4. Nakamise-Dori: souvenirs kopen in de oudste winkelstraat van Tokyo!

Na de Kaminarimon-poort kom je terecht in de Nakamise-Dori. Een zeer toeristische winkelstraat van 250 meter lang met ongeveer 90 winkeltjes. Alles wat met Japan te maken heeft kun je hier krijgen. Van omamori (Japanse amuletten), kimono’s, zwaarden van de samoerai tot aan sushi, yakitori en noedels.

Al in de 18de eeuw stonden hier diverse winkeltjes en daarmee is deze straat één van de oudste van Tokyo. Maar laat je vooral niet beïnvloeden door de vele toeristen. Neem de tijd, want dit is een prima plek om een souvenirtje mee te nemen. Aan het einde van de straat kom je uit bij de twee verdiepingen tellende Hozomon-poort.


Geschiedenis: Tot 1945 was Asakusa het entertainmentdistrict van Tokyo. Vanwege de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen in Asakusa niet ouder dan 50 jaar.


Hozomon-poort Lantaarn Senso-ji Tempel
Het weegt meer dan 500 kilogram: de grote lantaarn van de Hozomon-poort


5. Hozomon-poort: schatkamer met waardevolle soetra’s

De grote lantaarn van de Hozomon-poort prijkt al in de ingang. En deze is net zo zwaar als de lantaarn in de Kaminarimon-poort. Aan beide kanten van de poort staan trouwens de Nio, de beschermers van het boeddhisme. Bij elke tempel in Japan kom je ze tegen en houden ze de wacht.

Op de tweede verdieping van de Hozomon-poort bevindt zich een schatkamer met een aantal belangrijke soetra’s uit de 14de eeuw. Een soetra bestaat uit één of meerder aforismen. Oké… dat zijn uitspraken die een boodschap van wijsheid bevatten. Helder?

Helaas is de schatkamer niet te bezoeken, maar vanwege de soetra’s wordt het wel als belangrijk cultureel erfgoed beschouwd. Tot slot staat er naast de Hozomon-poort een vijf verdiepingen tellende pagode. Deze kent maar een korte geschiedenis die begon in 1973. Het bevat tekeningen en beeldjes, maar is het grootste gedeelte van het jaar gesloten voor publiek.


Wierook Gebedshal Senso-ji Tempel Tokyo Japan
Neem eerst de wierook tot je! Betreed dan pas de gebedshal


En waar is de gouden Kannon in de Sensoji Tempel?

Nog even en de zoektocht naar de gouden Kannon gaat beginnen. Maar vergeet niet voordat je de gebedshal in gaat om de wierook tot je te nemen. Wanneer een persoon de wierook tot zich neemt zal dit zorgen voor een goede gezondheid.

Bij het betreden van de centrale hal van de Sensoji Tempel vallen veel dingen op. Het interieur is indrukwekkend, vooral het gouden altaar om de Kannon te eren. Maar waar is nou het originele gouden beeldje uit 628? Als het goed is ligt dat veilig opgeborgen, als het überhaupt bestaat. Het gaat hier immers om de legende van de gouden Kannon


Hostel: In Tokyo verbleef ik in Grids Akihabara Hotel & Hostel. Een bed op een slaapzaal kost €15 en ligt 2 km ten zuiden van de Sensoji Tempel. Het hostel is schoon, er is vriendelijk personeel en het heeft beneden een leuk café. Maar voor een volgende keer zou ik de wijk Asakusa overwegen. Sfeervol en het ligt in de buurt van het Ueno Park en een aantal interessante musea.


Gebedshal Asakusa Kannon Tempel
Het prachtige interieur van de gebedshal


De Sensoji Tempel in Tokyo bezoeken?

Hoe kom je er?

De Sensoji Tempel, of de Asakusa Kannon Tempel ligt in de levendige wijk Asakusa. Het is te bereiken via diverse nabijgelegen metrostations. De beste optie is om uit te stappen bij de halte Asakusa op de Ginzalijn. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar de Sensoji Tempel.

Adres: 2 Chome-3-1 Asakusa, Taito City, Tokyo 111-0032, Japan
Google Maps: Sensoji Tempel Asakusa
Toegangsprijs: Gratis
Openingstijden: De gebedshal is elke dag geopend van 06.00 tot 17.00 uur

Bronnen:


Meer lezen over Tokyo?


Wat is jouw mening over de Sensoji Tempel in Tokyo? Laat gerust een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More