Shibuya kruispunt, Tokyo| Hoe Hachiko de trouwste hond ter wereld werd?

by Steven
Leestijd: 6 minuten

Het is één van de levendigste wijken van Tokyo: Shibuya (渋谷区). Trendy winkeltjes en warenhuizen bepalen samen met neonreclame, nachtclubs en cafés het straatbeeld. Maar de meeste mensen komen hier speciaal voor één ding: het drukste kruispunt ter wereld, oftewel het Shibuya kruispunt! Bij groen licht steken elke keer honderden, zo niet duizenden mensen dit bekende kruispunt over via de 5 duidelijk zichtbaar aanwezige zebrapaden. Maar pas op, want een botsing is zo gemaakt!

Belangrijke websites voor een vakantie in Japan:
Accommodatie voor Tokyo
Vliegtickets naar Japan
De Japan RailPas

En dan bevindt zich naast het kruispunt een standbeeld van een hondje. En het is er druk, mensen willen met hem op de foto! Dan zal dit zeker een bijzondere hond met een opmerkelijk verhaal zijn geweest? En dat klopt! Want Hachiko gaat de geschiedenis in als de trouwste hond van de wereld! Hoe dat zo gekomen is? En waarom je dit beeldje niet moet overslaan tijdens een bezoek aan Tokyo? Lees hier het verhaal van deze harige viervoeter en zijn baasje…

Tip: Voordat je verder leest… eerst even het kruispunt observeren? Er zijn talloze opties. Voor een ‘Japanse’ koffie moet je eigenlijk niet bij de Starbucks zijn, maar vanaf de tweede verdieping heb je wel een mooi uitzicht op het kruispunt.


Shibuya Kruispunt Tokyo
Shibuya Crossing, het drukste kruispunt ter wereld


Een hechte maar korte vriendschap

We gaan terug naar het jaar 1924. In dat jaar kocht professor Ueno Hidesaburo (1871-1925), hoogleraar aan de universiteit van Tokyo een hond die hij Hachiko (of Hachi) noemde. Al gauw konden baasje en hond het uitstekend met elkaar vinden. Wanneer professor Ueno naar zijn werk liep ging de hond trouw met hem mee naar het station. En wanneer de professor in de middag van zijn werk kwam wachtte Hachiko hem op en liepen ze samen naar huis. Een betere verstandhouding tussen mens en dier bestaat toch niet?

Tot die bewuste dag in mei, toen de professor niet op het station verscheen. Hij had op zijn werk een hersenbloeding gekregen en al gauw bleek dat medische hulp niet meer mocht baten. En Hachiko? Die wachtte… en hij wachtte en hij bleef wachtten. Maar zijn baasje kwam maar niet. Hij had niet door dat er misschien iets ergs gebeurd kon zijn.Wachten, wachten en nog eens wachten…

Na het overlijden van de professor werd Hachiko bij een nieuwe eigenaar ondergebracht. Maar dat weerhield hem er niet van om elke dag terug te komen naar het station van Shibuya. Wederom bleef hij maar wachten en wachten. Meer dan 9 jaar lang hield hij dit ritueel vol, totdat hij op 8 maart 1935 zelf overleed aan een infectieziekte.

Men ging er eerst vanuit dat Hachiko overleed aan een geperforeerde maag. Logisch! In zijn maag werden stokjes gevonden. Hij was namelijk een hond met smaak, dol op yakitori en kreeg dit regelmatig van voorbijgangers te eten. Maar toch bleek dit niet de doodsoorzaak te zijn.


Trouwe hond Hachiko
Daar staat ie dan!


De trouwe hond Hachiko


Een beeld voor Hachiko naast het Shibuya kruispunt

Maar hoe werd Hachiko nou zo bekend? Veel voorbijgangers zagen de hond voorbij lopen met de professor. Toen die overleden was bleven voorbijgangers Hachiko eten geven. Het duurde echter tot 1932, toen hij pas echt bekendheid kreeg in een artikel in een lokaal tijdschrift. En zo groeide hij uit tot het nationale symbool van die trouwe, loyale viervoeter die maar bleef wachten op zijn baas. Bijzonder hè?

Het resulteerde in 1934 in een bronzen beeld bij het huidige Shibuya kruispunt. Het bronzen beeld dat er staat is trouwens niet het origineel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar een nieuw beeldje kon niet uitblijven. In 1948 stond de trouwe viervoeter weer op zijn sokkel.

Maar wat deed men met het lichaam van deze o zo geliefde hond? Nou, je kunt hem bijna elke dag bewonderen in het National Museum of Nature and Science in Tokyo! Opgezet en wel!


Tip: Voor een dagbesteding in Tokyo is de wijk Shibuya prima te combineren met de Meiji Shrine en het aangrenzende Yoyogi park.


Muur met Hachiko
Een muur met Hachiko, opdat we niet vergeten!


Hachiko in de media

Naast een bronzen beeld vind je in Shibuya ook een muur met afbeeldingen van Hachiko. En als je dat niet genoeg vindt kun je thuis ook één van vele films over zijn leven gaan kijken. De meest bekende film is een Amerikaanse remake uit 2009 met de titel Hachiko: A dog’s story. Richard Gere speelt hierin de eigenaar van Hachiko.

En mocht je nou op 8 maart, de dag van zijn overlijden in Tokyo zijn, vergeet dan niet als hondenliefhebber op reis naar zijn standbeeld te gaan en de trouwe viervoeter te eren.


Accommodatie: Shibuya is één van de drukste wijken in Tokyo. Maar er valt veel te beleven: van winkelen en uitgaan tot aan lekker eten. Daarnaast kun je vanuit dit district de stad prima verkennen.


Wachten op het stoplicht...
Shibuya by night! Een grote menigte verzamelt zich om het kruispunt over te steken


Tokyo Shibuya Kruispunt avond
Vanuit het treinstation van Shibuya


Het Shibuya kruispunt en Hachiko bezoeken?

Hoe kom ik er?

Vanaf station Shibuya (Hanzomon-, Ginza- en Fukutoshinlijn) ben je binnen 3 minuten bij het Shibuya Kruispunt en het standbeeld van Hachiko. Het National Museum of Nature and Science ligt in het Ueno-park bij halte Tokyo Metro Ueno Station en is te bereiken via de Ginza- en Hibiyalijn.

Adres: 2 Chome-2-1 Dogenzaka, Shibuya City, Tokyo 150-0043, Japan
Google Maps: Shibuya Crossing en Hachiko

Openingstijden:

Het National Museum of Nature and Science is op maandag na, alle dagen geopend van 9 tot 17 uur. Toegang tot het museum kost 620 yen. En natuurlijk zijn het kruispunt van Shibuya en Hachiko 24 uur per dag te bezichtigen…


Meer lezen over Tokyo?


En wat vond jij van het bijzondere verhaal van Hachiko? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More