Home » Laos » 4000 Islands | Ontdek de eilanden van Laos

4000 Islands | Ontdek de eilanden van Laos

by Steven

De 4000 Islands, oftewel Si Phan Don bevinden zich in het zuiden van Laos in de Mekong rivier. Het bestaat uit een groot aantal eilandjes en is een prima plek om een paar dagen te verkennen en ontspannen. De drie meest bekende eilandjes zijn Don Det, Don Khong en Don Khone. De rest van de eilanden zijn minder toeristisch, zijn niet bewoond of er wonen vooral locals. Welkom op deze prachtige eilanden in Laos!

Wat wil jij weten van de 4000 Islands in Laos?

Don Det, 4000 Islands Laos
Het agrarische leven op Don Det

Accommodatie – Waar te verblijven in 4000 Islands?

Zoals gezegd bestaat Si Phan Don uit een aantal eilandjes die leuk gelegen liggen in de Mekong rivier. Het is een ideale plek om een aantal dagen te ontspannen, te relaxen en om de eilandjes op een rustige manier te bezichtigen. Afhankelijk van de tijd die je hebt, maar ga er in ieder geval vanuit dat je je hier wel minimaal 2 a 3 dagen kunt vermaken. Maar welk eiland kun je nou het beste bezoeken? Hieronder een korte uiteenzetting van de diverse eilandjes.

Don Det

Don Det Laos
Het noorden van Don Det

Don Det is misschien wel het meest bekende eilandje van Si Phan Don. Hier bevinden zich over het algemeen de meeste budgetopties en is ook het snelst te bereiken met de boot. In het noorden, waar de boot aanmeert bevinden zich de meeste accommodaties en restaurantjes.

Don Khone

Don Khon Laos
Het noorden van Don Khon

Don Khone ligt ten zuiden van Don Det. De eilandjes zijn met elkaar verbonden en de meest interessante bezienswaardigheden liggen op dit eiland. De boot naar dit eiland meert aan in het noorden en dat is ook de plek waar de meeste accommodaties te vinden zijn.

Don Khong

Don Khong is het grootste eiland van de 4000 Islands. Het ligt in het noorden van dit gebied en wordt over het algemeen minder door toeristen bezocht. Let er wel op dat je voor Don Khong in Hat Xai Khun moet zijn en niet bij Ban Nakasang. Daarnaast is Don Khong verbonden met Hat Xai Khun door middel van een brug.

Koeien op Don Det
Koeien op Don Det

Bezienswaardigheden – 4 bezienswaardigheden in de 4000 Islands (Don Det en Don Khone)

De eilandjes van Si Phan Don zijn leuk om een aantal dagen te verblijven en te verkennen. En voor diegene die even geen zin hebben om iets te doen kun je heerlijk gaan zwemmen of lekker relaxen in de vele restaurantjes langs de Mekong rivier. Onderstaande bezienswaardigheden gaan specifiek over de eilanden Don Det en Don Khon die door middel van een brug met elkaar verbonden zijn.

Tips!
-Huur een fiets en verken de eilanden Don Det en Don Khone!
-Bij Green Paradise Travel in het noorden van Don Det is het mogelijk om een tour met de kayak te maken.

1. Li Phi Falls/ Tad Somphamit

Li Phi Falls Tad Somphamit
Vooral de kracht van het water is indrukwekkend bij de Li Phi Falls

De meest indrukwekkende waterval is de Li Phi Falls/ Tad Somphamit in het westen van Don Khone. Het is vooral de breedte die het hem hier doet en niet zozeer de hoogte van de waterval. Dit is wel een goed voorbeeld hoe krachtig het water soms kan zijn. Dus pas op en wijk niet teveel af van de paden.

Zwemmen!
Wanneer je naar de waterval toe loopt kom je een plek tegen waar je eventueel kunt zwemmen. Je hoeft niet bang te zijn voor een sterke stroming en ook locals komen hierheen om verkoeling te zoeken. Om deze waterval te bezoeken en om te zwemmen betaal je een kleine vergoeding bij ticketbalie

Zwemmen bij de Li Phi Falls Tad Somphamit
Rustig zwemmen en relaxen met locals

2. De dolfijnen van de Mekong

4000 Islands Irrawaddy dolfijnen
Vanaf het zuidelijkste puntje van Don Khone vertrekt de boot om de Irrawaddy dolfijnen te spotten

Oké, het is niet 100% zeker dat je ze gaat zien, maar vanuit het zuiden van de Don Khone kun je de bekende Irrawaddy dolfijnen spotten. In totaal leven nog ongeveer 100 van deze dolfijnen in de de Mekong rivier, maar door de bouw van dammen worden ze met uitsterven bedreigd. Aangezien dit praktische de grens met Cambodja is zou het kunnen dat je bij het oversteken van de grens met de boot een extra vergoeding zou moeten betalen.

Irrawaddy dolfijnen in Kratie, Cambodja!
Ben je van plan om naar Cambodja door te reizen? Overweeg dan om een bezoek te brengen aan Kratie waar de kans velen malen groter is om deze dolfijnen te spotten. 10 kilometer ten noorden van Kratie zwemmen deze dolfijnen en met een motorbootje kun je ze van dichtbij zien. Een leukere optie is misschien wel een kayaktocht naar de dolfijnen! Voor meer informatie lees het artikel Kratie, Cambodja | De Mekong, dolfijnen en een prachtige zonsondergang

3. Tad Khone Pa Soi Waterval

Tad Khone Pa Soi Waterval 4000 Islands Laos
Tad Khone Pa Soi waterval

In het oosten van Don Khone bevindt zich de Tad Khone Pa Soi waterval. Het mag dan geen hele bijzondere waterval zijn, maar als je toch een rondje op de fiets doet om het eiland te verkennen dan kan je hier ook wel even langsgaan. De waterval is gratis te bezoeken en je komt er via een hangbrug…

Tad Khone Pa Soi waterval
Over de hangbrug naar de Tad Khone Pa Soi waterval

4. Een Franse locomotief

Franse locomotief op Si Phan Don
Een Franse locomotief

Bij de historische brugverbinding tussen Don Det en Don Khon kom je een oude verroeste locomotief tegen. Deze locomotief van Franse makelij werd gebouwd om de goederen en passagiers tussen beide eilanden te vervoeren. Het was één van de weinige treinverbindingen in Laos.

Vervoer – Hoe kom je in 4000 Islands?

Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Pakse International Airport. Dit vliegveld, dat ongeveer 150 kilometer ten noorden van Si Phan Dhon ligt wordt alleen gebruikt voor regionale vluchten, zoals naar andere steden in Laos (Vientiane, Luang Prabang) en voor vluchten naar Bangkok, Ho chi Minh City and Siem Reap.

Boot naar Don Det
De boten naar Don Det en Don Khone

Bus/Boot: Vanuit Pakse gaat er dagelijks een bus naar de 4000 Islands en dan vooral naar het busstation Ban Nakasang. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de boot die je naar het eiland Don Det of Don Khone kan brengen. Vergeet voordat je het eiland opgaat niet eerst nog even geld te pinnen bij het busstation van Ban Nakasang. Zowel de boot naar Don Det als naar Don Khone meert aan in het noorden van het eiland. Op zich is dit ook de plek waar de meeste accommodaties zich bevinden.

Op het eiland is er geen taxi of vervoer mogelijk en gebeurt het meeste met de fiets. Vanaf Don Det kun je via een brug naar Don Khone, waar de meeste bezienswaardigheden, zoals verschillende watervallen te bewonderen zijn.

Volgende Bestemming?

Op naar Cambodja of naar Pakse om de Pakse Loop te doen?

En wat vond jij van de 4000 Islands? Heb je nog meer tips en ideeën, laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More