Home » Laos » Vientiane Reisgids | 4 bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer
Vientiane Laos Patuxai

Vientiane Reisgids | 4 bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer

by Steven
Leestijd: 5 minuten

Vientiane is de hoofdstad van Laos en heeft ongeveer 400.000 inwoners. Daarmee is het één van de kleinste hoofdsteden van Azië en bij een bezoek aan deze stad merk je al gauw dat de sfeer gemoedelijk en relaxed is. Toch slaan veel toeristen deze hoofdstad over, terwijl er wel degelijk een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden zijn. Lees het in deze mini reisgids over de hoofdstad van Laos, Vientane.

Wat wil jij weten over Vientiane in Laos?

Bezienswaardigheden – 4 x zien en doen in Vientiane

Accommodatie – Waar te verblijven in Vientiane?

Vervoer – Hoe kom je in Vientiane?

Presidentieel Paleis Vientiane Laos
Het presidentieel paleis in de hoofdstad van Laos

Bezienswaardigheden – 4 x zien en doen in Vientiane

Vientiane is de kleinste hoofdstad van Zuidoost-Azië en heeft daarom niet heel veel te bieden. Toch zijn er wel een aantal leuke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Hieronder een lijstje met de belangrijkste plekken…

1. Beklim de Arc de Thriomf van Laos, Patuxai

Patuxai Vientiane Laos

Een bezoekje aan Vientiane is niet compleet zonder een bezoekjes aan Patuxai, oftewel de Arc de Triomf van Laos. Deze toren werd gebouwd in de jaren 60 van de twintigste eeuw met cement dat de Verenigde Staten gaven om er een nieuw luchthaven aan te leggen. Het is mogelijk de toren te beklimmen. Op de eerste verdieping is er zelfs een grote ruimte waar kleding en souvenirs verkocht worden. Als je de weg naar het zuiden volgt kom je uit bij het Presidentieel Paleis.

2. Pha That Luang

Pa That Luang Vientiane

Pha That Luang is een boeddhistische tempel, 3 kilometer ten noorden van het centrum van Vientiane. Het wordt door de inwoners van Laos gezien als één van de belangrijkste tempels van het land. Het staat afgebeeld op de bankbiljetten van de Laotiaanse Kip (munteenheid, geen dier). Al in de derde eeuw na Christus zou hier een tempel gestaan hebben. In 1828 werd de tempel bij een Thaise invasie vernield, maar al snel opnieuw opgebouwd. Ook wordt er beweerd dat er in de tempel een haar van de Boeddha bewaard wordt.

3. COPE Visitor Centre

Dit kleine museum ten oosten van het centrum gaat over de schade die de Vietnamoorlog heeft achtergelaten en de gevolgen ervan. Nog steeds worden er in Laos onontplofte bommen gevonden en gaat dit nog steeds gepaard met slachtoffers. Het COPE Visitor Centre geeft hier meer uitleg over en is gratis te bezoeken.

4. Xieng Khuan

Vientiane Xieng Khuan Park

25 kilometer ten zuidoosten van Vientiane ligt Xieng Khuan, oftewel het Boeddha Park. Men begon met de bouw van dit park in 1958 en kent meer dan 200 religieuze beelden. Mocht je tijd over hebben en graag nog wat willen zien dan zou dit een grappig idee zijn. Bus 14 vanaf Talat Sao Busstation (in het centrum) vertrekt elk kwartier naar deze plek.

Accommodatie – Waar te verblijven in Vientiane?

Zoals gezegd is Vientiane geen grote stad en een aantal bezienswaardigheden zijn op loopafstand te bezichtigen. De stad ligt aan de Mekong rivier en vanaf de kade kun je zwaaien naar de inwoners van Thailand. Ook de meeste hotels en guesthouses bevinden zich dichtbij de Mekong rivier, in het centrum van de stad. Ban Anou wordt gezien als het centrum en elke avond kun je hier genieten van het Laotiaanse eten op de nightmarket.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Vientiane

In Vientiane wonen heel veel expats. En veel van deze expats zijn hier een eigen restaurantje begonnen en dat is de reden waarom er zoveel verschillende soorten restaurantjes te vinden zijn in Vientiane. Of je nou van pizza, hamburgers, Aziatisch eten of Crepes houdt? In Vientiane vind je het allemaal!

Vervoer – Hoe kom je in Vientiane?

Vliegtuig: Het vliegveld van Vientiane heet Wattay International Airport. Het ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van het centrum van de stad en wordt gebruikt voor nationale vluchten, alsmede vluchten naar andere Aziatische steden zoals Bangkok, Seoul, Kunming, Kuala Lumpur, Singapore en Hanoi. Er rijden een aantal Shuttle Bussen die je naar het vliegveld kunnen brengen en anders zijn er nog taxi’s en tuktuks te reserveren in de terminal.

Bus: Vientiane heeft 3 belangrijke busstations. In het centrum tegenover de markt bevindt zich Vientiane Bus Station (Khua Din Bus station) waar bussen in Vientiane en omgeving vertrekken. Ook bussen naar Thailand vertrekken vanaf hier.
In het noordwesten bevindt zich het noordelijke busstation waar bussen naar o.a. Vang Vieng en Luang Prabang vertrekken. In het noordoosten van de stad bevindt zich, misschien lichtelijk ironisch, het zuidelijke busstation van de stad. Hier vertrekken vooral bussen naar Thakhek, Pakse en Savannakhet.

Trein: Het enige spoor in Laos bevindt zich 20 kilometer ten zuidoosten van Vientiane aan de Thaise grens. Vanaf Thanaleng Railway Station aan de Laotiaanse grens vertrekt de trein over de Vriendschapsbrug naar Nong Khai om vervolgens verder te gaan richting Bangkok. Op dit moment wordt er gewerkt om een spoor aan te leggen van Kunming naar Singapore dwars door Laos.

Volgende bestemming?

Richting het zuiden voor Thakhek of richting het noorden voor Vang Vieng en Luang Prabang?

En wat vond jij van Vientiane in Laos? Heb je nog meer tips en ideeën, laat gerust hieronder een berichtje achter.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More