Pulau Pangkor, Tropisch eiland met een VOC verleden

by Steven
Leestijd: 8 minuten

Pulau Pangkor is een eiland aan de westkant van Maleisië. Het ligt in de deelstaat Perak en vanaf Kuala Lumpur doe je er 5 uurtjes over om bij dit eiland te komen. Veel toeristen kennen dit eiland niet of slaan het over. En dat is zonde! Oké, het water mag dan niet zo helderblauw zijn als bij andere eilanden, toch is het vanwege de relaxte vibe een ideale vakantiebestemming.

En onze eigen VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie heeft jarenlang een fort beheerd op Pulau Pangkor. Dat deden ze trouwens niet om urenlang op het strand te bivakkeren. Maar waarom dan wel? En wat is er zoal te doen op dit kleine eilandje? Je ontdekt het hier in deze historische mini-reisgids…

Wat wil jij weten van Pulau Pangkor?

Geschiedenis Pulau Pangkor – Een reis terug in de tijd

Accommodatie – Waar te verblijven in Pulau Pangkor?

Bezienswaardigheden – 3 x zien en doen in Pulau Pangkor

Vervoer – Hoe kom je in Pulau Pangkor ?

Teluk Nipah Beach Pulau Pangkor
Teluk Nipah Beach

Geschiedenis Pulau Pangkor – Een reis terug in de tijd

Er is over de historie van Pulau Pangkor voor de komst van de Nederlanders naar dit eiland maar weinig bekend. Het werd vroeger wel Spirit Island genoemd. Vooral omdat de lokale bevolking geloofde dat het eiland bewaakt werd door geesten. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Pulau Pangkor…

1602

De VOC wordt opgericht

In Nederland wordt de Verenigde Oostindische Compagnie opgericht. Deze compagnie richt zich voornamelijk op de handel in oosten en heeft als handelscentrum Batavia, het huidige Jakarta. Zo wordt er in het oosten o.a. gevochten met de Portugezen, die langzamerhand worden verdreven.

Een tweede handelscentrum: Malakka

In 1641 weten de Nederlanders met behulp van de sultan van Johor de Portugezen uit het oosten te verdrijven. Nederland krijgt Malakka in handen en vestigt daar een handelscentrum. De belangrijke Straat van Malakka lijkt daarmee onder controle.

1641
1670

Een Nederlands Fort: Kota Belanda

De Nederlanders drijven inmiddels al enkele jaren handel met de sultan van Perak. Zo haalt Nederland vooral zijn tin hier vandaan. Om deze handel te beschermen bouwen ze op Pulau Pangkor het Fort Dindingh, vernoemd naar de gelijknamige rivier die op het eiland stroomt.

Maleiers verwoesten het fort

Nog geen 20 jaar na de bouw verwoest de lokale bevolking het fort. Ze waren het vooral oneens met de manier waarop de Nederlanders mineralen en tin probeerden te bemachtigen.

1690
1743-1748

En opbouwen maar weer!

In 1743 besluiten de Nederlanders het fort weer op te bouwen. Ze bemannen deze vesting met 60 mensen, maar het wordt geen succes. In 1748 verlaten de Nederlanders het eiland voorgoed.

Einde VOC. Hallo Britten!

In 1795 wordt de VOC officieel failliet verklaard. De Nederlanders trekken zich terug en de Britten nemen grote delen in Azië van ze over.

1795
1874

Het verdrag van Pangkor

Op 20 januari 1874 sluiten de Britten en de sultan van Perak, Raja Abdullah een akkoord. Dit akkoord betekent een officieel begin van de Britste invloed op de politiek van de diverse Maleisische staten. Vandaag de dag is Maleisië nog steeds een onderdeel van het Britse gemenebest.

De VOC en de monopolie op de tinhandel
Perak was in de 17de en 18de eeuw één van de grootste producenten van tin. Toen de Portugezen in 1641 Malakka verlieten dachten de Nederlanders een monopoliepositie te hebben op diverse producten. Maar dat viel toch een beetje tegen. Regelmatig kwamen handelaren uit India in Perak tin inkopen en in de straat van Malakka waren veel piraten aanwezig. Genoeg vijanden dus!
Ook de sultan van Perak was geen fan van de Nederlandse handelsmonopolie. Hij sloot een deal met Atjeh, een machtige staat aan de overkant van de Straat van Malakka. Zij zagen Perak als een onderdeel van hun territorium. De Nederlanders zouden verdreven worden, maar dat lukte niet. Het leidde na jarenlange conflicten wel tot een akkoord. Nederland kreeg 2/3 van de handel in tin in bezit en Atjeh 1/3. Uiteindelijk besloten de Nederlanders in 1670 een fort te bouwen om meer controle op de handel met Perak te krijgen.

De stranden van Pulau Pangkor
De stranden van Pulau Pangkor

Accommodatie – Waar te verblijven in Pulau Pangkor?

Pulau Pangkor is een eiland dat maar door heel weinig toeristen wordt bezocht. Vooral in het weekend is het hier druk met locals, afkomstig van het ‘vasteland’ van Maleisië. En voor feestjes en partijen moet je hier zeker niet zijn. Maar hou je van relaxte stranden, waar je soms één van de weinige bent en van een prachtige zonsondergang, dan zit je hier goed!

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Pulau Pangkor

Aan de oostkant van het eiland, waar de ferry aankomt bevinden zich vooral een aantal vissersdorpen. Wil je de lokale cultuur wat beter leren kennen dan zit je hier goed. Een prima plek om te verblijven is in Teluk Nipah, in het noordwesten van het eiland. Hier heb je o.a Coral Beach met een aantal fijne restaurantjes, zoals Daddy’s cafe en een aantal goede accommodaties.

Scooter huren?
De beste manier om het eiland te verkennen is door een scooter te huren. Meestal kan dit wel bij jouw accommodatie en anders is er altijd wel eentje in de buurt. Het eiland is niet groot, dus binnen één dag is alles wel verkend. En dan is het afhankelijk van jou hoelang je gaat blijven? 1, 2 of 3 dagen genieten van een rustig kalm strand en een prachtige zonsondergang?


Daddy's Cafe Coral Beach
Love from Daddy’s Cafe


Bezienswaardigheden – 3 x zien en doen in Pulau Pangkor?

Voor een bezoek aan Pulau Pangkor kom je vooral voor de rust en de relaxte vibe. Maar voor diegene die meer willen zien en kunnen zich vergapen aan een aantal ideeën hieronder.

Zin om te duiken? Of zin om een kayak te huren? Dat is mogelijk op de stranden van Pasir Bogak en Teluk Nipah


1: Bezoek een paar vissersdorpjes

Pangkor Town is het grootste plaatsje van het eiland. Het ligt aan de oostkant en voor het traditionele leven moet je hier een kijkje nemen. Zo zijn de bewoners sterk afhankelijk van de visvangst. Dat zie je alleen al aan de vele vissersboten die in de havens van het eiland liggen. Als je niet vies bent van een lekker visje zit je hier goed!


2: Dutch Fort

Dutch Fort Pulau Pangkor
Overblijfselen van het Nederlandse fort van de VOC

Het verlaten Nederlandse fort in het zuidoosten van het eiland is de enige plek waar historie nog een beetje tot leven komt. Dit fort diende dus vooral om de tinhandel met Perak in goede banen te leiden. In 1973 werd besloten om het fort te restaureren en als historische monument te benoemen.

Niet ver van het fort vandaan ligt Tiger Rock met een inscriptie van de VOC. Het verhaal gaat dat in 1743 een meisje hier aan het spelen was en plotseling verdween en nooit meer teruggevonden werd. Men nam aan dat een tijger haar had vermoord.


3. Lin Je Kong Tempel

Lin Je Kong Tempel Maleisie
Treed binnen!

Eigenlijk had ik hier elke tempel neer kunnen zetten die op dit eiland te vinden is. Maar deze tempel bevindt zich ten noorden van Coral Beach en af en toe zie je hier lokale bewoners komen bidden. Een andere tempel op het eiland is bijvoorbeeld de Foo Lin Kong Temple, aan de voet van Pangkor Hill. Het ligt in het dorpje Sungai Pinang Besar.

Tot slot: En heb je even helemaal geen zin om iets te bezichtigen? Rust dan lekker uit en gooi die beentjes maar omhoog!

Pulau Pangkor Maleisie Perak
Zo ja!

Vervoer – Hoe kom je in Pulau Pangkor ?

Vliegtuig: Pulau Pangkor heeft verrassend genoeg een vliegveld. Alleen deze wordt praktisch niet gebruikt en het is daarom ook niet mogelijk dit eiland zo binnen te komen. Dat wordt dus de boot!

Ferry Lumut Pulau Pangkor
De Ferry tussen Lumut en Pulau Pangkor

Bus/Boot: Maar eerst moet je ervoor zorgen dat je een bus neemt naar Lumut. Vanaf Kuala Lumpur Terminal Bersepadu Selatan gaan er om het half uur bussen naar Lumut. Die doen er dan ongeveer 4 uurtjes over. Vanaf het busstation van Lumut is het nog geen 200 meter lopen naar de Ferry. Deze vertrekt om de 45 minuten. Bij Pulau Pangkor stopt deze boot 2 keer. De eerste keer is ten noordoosten van het eiland, handig als je in het vissersdorpje wilt overnachten. Maar verblijf je liever aan de andere kant, voor een mooie zonsondergang, dan kun je beter bij de tweede stop uitstappen. Vanaf hier vertrekken busjes naar elke bestemming op het eiland en de prijzen staan vast, op een groot bord boven het voetpad! Handig toch?

Sunset Pulau Pangkor Malaysia
Zonsondergang op Pulau Pangkor

En wat vond jij van Pulau Pangkor? Heb je nog meer tips en ideeën, laat gerust hieronder een berichtje achter.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More