Home » Nederland » Haarlem, 6 x zien en doen in Klein Amsterdam

Haarlem, 6 x zien en doen in Klein Amsterdam

by Steven

Wie Amsterdam wil vermijden en op zoek is naar een stad die vergelijkbaar is met onze hoofdstad komt al snel uit bij Haarlem. Met 150.000 inwoners en vele bezienswaardigheden, historische huizen en kanaaltjes wordt deze stad niet voor niets klein Amsterdam genoemd. 20 minuten met de trein van onze hoofdstad ligt Haarlem binnen handbereik. Ideaal voor een dagtrip of een weekendje weg. Lees hier alles wat je moet weten over de provinciehoofdstad van Noord-Holland: Haarlem!

Wat wil jij graag weten over Haarlem, Noord-Holland?

Geschiedenis Haarlem – Een reis terug in de tijd

Bezienswaardigheden – 6 x zien en doen in Haarlem

Accommodatie – Waar te verblijven in Haarlem?

Vervoer – Hoe kom je in Haarlem?

Uitzicht op Haarlem en St. Bavo kerk
Uitzicht op Haarlem

Geschiedenis Haarlem – Een reis terug in de tijd

Haarlem begon ooit als een kleine nederzetting ten tijde van de Romeinse overheersing. Maar vanaf de 13de eeuw begon deze plaats pas echt te groeien tot een stad met mogelijkheden. Een kort overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen lees je hieronder…

1245

Stadsrechten!

Haarlem ontwikkelt zich van een klein dorp tot een nederzetting met stadsrechten

Belangrijker dan Amsterdam?

Zowel op industrieel als op cultureel gebied ontwikkelt de stad zich voorspoedig. Zo ontstaat er een invloedrijke textielindustrie, scheepsbouw en bierbrouwerijen en bloeit de Haarlemse schilderkunst op. Niet Amsterdam, maar Haarlem is de plek waar je moet zijn!

15de eeuw
1570-1580

De stad wordt gestraft door de Spanjaarden

Net als de rest van Noord-Nederland komt Haarlem in opstand tegen de Spaanse overheersing. De inwoners van de stad lijken de strijd te verliezen. Het leidt tot honger, pest en Spaanse strafmaatregelen. Rond 1580 vertrekken de Spanjaarden en leidt een invasie van Franse en Vlaamse immigranten tot een bloeiperiode voor de linnennijverheid.

Haarlem in de Gouden Eeuw

Veel rijke Vlamingen vestigen zich in de stad. Zo ook de schilder Frans Hals. Hij woont hier de rest van zijn leven en veel van zijn werken zijn nu te zien in het Frans Hals Museum. In 1631 wordt er een trekvaart aangelegd tussen Amsterdam en Haarlem om de handel tussen beide steden te bevorderen.

1600-1700
1839

Eerste spoorwegverbinding

De connectie tussen Amsterdam en Haarlem blijft groot. 2 eeuwen na de aanleg van een trekvaart wordt de eerste spoorverbinding tussen beide steden aangelegd. De eerste trein in Nederland rijdt op 20 september 1839.

Bezienswaardigheden – 6 x zien en doen in Haarlem

Haarlem is een oude stad met allemaal mooie historische gebouwen, kanalen en gezellige tuinen en hofjes. Een selectie van de leukste historische bezienswaardigheden van de stad vind je hieronder…

1. Ontdek het Frans Hals Museum

Frans Hals Museum Haarlem
Frans Hals Museum in Haarlem

Hoewel Frans Hals (1582-1666) geboren werd in Antwerpen heeft hij zowat zijn hele leven gewerkt en gewoond in Haarlem. Hij behoort tot één van de Hollandse Meesters en wordt qua aanzien vergeleken met zijn tijdgenoot Rembrandt van Rijn. Hij schilderde vooral schuttersstukken, een groepsportret van gildes. Naast het werk van Frans Hals zul je hier ook schilderijen tegenkomen van andere Hollandse Meesters, zoals Rembrandt, Ferdinand Bol en Jan Steen.

Frans Hals Museum Interieur
Frans Hals Museum Interieur

Het Frans Hals Museum is gevestigd in een oudemannenhuis, een bejaardenhuis uit de 17de eeuw met een prachtige binnentuin. Het museum staat ook wel bekend als het Museum van de Gouden Eeuw.

2. Ga lunchen op de Grote Markt

De stadhuis op de Grote Markt
De stadhuis op de Grote Markt

Het centrum van de stad wordt toch wel gekenmerkt door de Grote Markt. Aan dit grote plein bevinden zich een aantal bijzondere bouwwerken, zoals de St. Bavo Kerk en het stadhuis. Op het plein staat een standbeeld van Laurens Janszoon Coster. Hij werd, vooral in Nederland gezien als de uitvinder van de boekdrukkust. Tegenwoordig staat de Duitser Johannes Gutenberg bekend als de echte uitvinder van de boekdrukkunst.

Aan de Grote Markt bevinden zich een heleboel gezellige en leuke restaurantjes en cafés. Maar het bekendste café van de stad is toch wel grand-café Brinkmann. Deze zaak opende in 1879 haar deuren (in een ander pand dan het huidige) en was jarenlang het café waar de meeste sterke drank van Nederland werd verkocht. Sinds 1902 is het gevestigd in het pand De Kroon aan de Grote Markt en is het nog steeds één van de drukst bezochte horecazaken van de stad.

Jopenbier: Naar oud-Haarlems recept
In 1994 bestaat Haarlem 750 jaar en om dat te vieren wordt het Jopenbier geïntroduceerd. Dit bier heeft als oorsprong een oud-Haarlems recept uit 1501. In die tijd kende Haarlem meer dan 50 brouwerijen. De brouwerij van het Jopenbier is gevestigd in de oude Jacobuskerk en voor een lekker hapje en drankje kun je hier terecht. Anno 2020 is het merk Jopen één van de bekendste producenten van speciaalbier in Nederland. Voor meer informatie kijk op de website van Jopenbier.

3. Bezoek de St. Bavo Kerk en het orgel waar Mozart op speelde

St. Bavo Kerk in Haarlem
St. Bavo Kerk in Haarlem

De bekendste kerk van Haarlem is toch wel de St. Bavo Kerk. Deze kerk ligt aan het bekendste plein van de stad, de Grote Markt. Het werd gebouwd in de 15de eeuw en behoort tot de honderd belangrijkste rijksgebouwen van Nederland.

St Bavo kerk orgel
Ooit het grootste orgel ter wereld

Het orgel van de St. Bavo werd gebouwd door de Duitser Christian Müller tussen 1735 en 1738. De orgelkast bestaat voor een deel uit bladgoud en was bij de voltooiing het grootste orgel ter wereld. Enkele grote componisten hebben dit orgel ooit beroerd, waaronder Mendelsohn, Händel en de tienjarige Mozart in 1766.

4: Ontdek het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum

Teylers Museum bezienswaardigheden
Het bijzondere interieur van het Teylers Museum

Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) was een vermogende Nederlandse zakenman. Hij had een grote belangstelling voor kunst en wetenschap en liet in zijn testament na dat zijn vermogen en collectie als doel moest hebben de kunst en wetenschap in Nederland te bevorderen. Al gauw werd er in Haarlem een kenniscentrum gebouwd achter het woonhuis van Pieter Teyler. Dit kenniscentrum kennen we tegenwoordig als het Teylers Museum. Dit museum bezit het oudste museumzaal waarvan het interieur al meer dan 2 eeuwen oud is. De collectie bestaat uit natuurkundige instrumenten, fossielen, prenten en schilderijen van o.a. Rembrandt en Rafäel.

Pieter Teyler van der Hulst ligt begraven in de St. Bavo kerk.

Teylers Museum in Haarlem
Het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum

5: Maak een wandeling door Haarlem, de Hofjesstad

Elke vrijdagmiddag en zaterdagmiddag om 14 uur wordt er door de plaatselijke VVV stadswandelingen gehouden met stadsgidsen die je vertellen over de geschiedenis van Haarlem. Zo neemt de gids je o.a. mee langs de vele hofjes (binnentuinen) die de stad rijk is. De wandeling duurt ongeveer 1.5 uur en is vooraf te reserveren via de website van Visit Haarlem.

Liever de stad verkennen per boot? Ook dat is mogelijk. Van april tot oktober kun je hier dagelijks een boottochtje maken van 75 minuten en kom je langs de vele bezienswaardigheden van de stad. Kijk voor meer informatie op de website van Haarlem Canaltours.

6: De koepelkathedraal: Kathedrale basiliek Sint Bavo

De kathedrale basiliek Sint Bavo werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het ligt ten zuidwesten van het historische centrum en is ontwikkeld door de zoon van Pierre Cuypers, Joseph Cuypers. Het is een opvallend gebouw in eclectische en neoromaanse stijl. In mei 1948 is de kerk door paus Pius XII tot basiliek verheven. Het is net als de St. Bavo kerk gewijd aan de patroonheilige van de stad, St. Bavo.

Accommodatie – Waar te verblijven in Haarlem?

Haarlem is vanuit Amsterdam goed te doen als dagtrip. Maar voor diegene die graag een nachtje willen verblijven in deze historische stad kunnen makkelijk in het oude centrum verblijven, gelegen ten zuiden van het treinstation.

Het oudste hotel van de stad is het klassieke boetiekhotel Lion d’Or. Dit hotel begon in 1839 als tapperij en werd vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw gebruikt om gasten onder te brengen. Lion d’Or heeft tegenwoordig een klassieke uitstraling in een modern jasje. Het ligt tegenover het treinstation en is een prima uitvalbasis om de stad Haarlem te verkennen.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Haarlem

Vervoer – Hoe kom je in Haarlem?

Treinstation van Haarlem
Het treinstation van Haarlem

Trein: Vanaf Amsterdam Centraal is het 20 minuten met de trein naar Haarlem Centraal. Deze route staat officieel bekend als de oudste spoorwegverbinding van Nederland. De eerste trein ooit in Nederland reed op 20 september 1839 van Amsterdam naar Haarlem. Vanaf vliegveld Schiphol is het ongeveer 35 minuten met de trein om in Haarlem te komen. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Spoorwegen.

Volgende bestemming?

Pak de trein en vervolg je reis naar Zwolle

En wat vond jij van historisch Haarlem? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Nederland

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More