Home » Nederland » Veere, ontdek het leukste ‘stadje’ van Zeeland

Veere, ontdek het leukste ‘stadje’ van Zeeland

by Steven

Napoleon kwam in 1810 en 1811 naar Veere in Zeeland en zag dat het wel goed zat. De kleine generaal inspecteerde de versterking van verschillende Zeeuwse steden tegen een mogelijke aanval van de Britten. En ondertussen zal Napoleon stiekem genoten hebben van het prachtige Veere, gelegen aan het Veerse Meer.

Met haar kleine oude huisjes, leuke straatjes, een gezellige sfeer en vanwege die prachtige ligging aan het Veerse Meer is een bezoek aan dit plaatsje een absolute must. Het is niet groot, telt maar 1.600 inwoners en toch kun je je hier een hele dag vermaken. Lees vooral verder en ontdek wat Veere zo bijzonder maakt…

Vanwege Corona is dit niet het beste moment een bezoek te brengen aan het prachtige stadje Veere als toerist. Maar alvast inspiratie opdoen en een beetje dromen houdt de hoop levend dat er weer een tijd komt dat we prachtige plekken kunnen ontdekken…

Wat wil jij weten over Veere in Zeeland?

De haven van Veere, Zeeland
Uitzicht op de haven van Veere en het Veerse meer. De foto is genomen vanaf de brug die koningin Beatrix in 1981 officieel opende tijdens haar eerste Koninginnedag.

Geschiedenis – Rampspoed, Schotse invloeden en het bezoek van Napoleon

Een bezoek aan dit mooie stadje in Zeeland kan niet beginnen zonder de geschiedenis ervan te weten. Want weet jij wat de connectie is tussen Veere en Schotland? En wat deed Napoleon hier in 1810? Lees verder en je komt er gauw genoeg achter… Het begon allemaal rond 1200 toen deze plaats bekend stond als ‘kampvere’.

1509 – Een stormvloed teistert Veere
We weten allemaal dat in 1953 een grote watersnoodramp Zeeland teisterde. Maar in 1509 vond er ook een stormvloed plaats, genaamd de tweede Cosmas en Damianusvloed. Deze trof niet alleen Zeeland, maar ook Groningen en Friesland. De polders bij Middelburg liepen onder en Veere kreeg het zwaar te verduren.

1541 – Schotse wol zorgt voor economische groei
In 1444 trouwt Wolfert VI van Borselen, stadhouder van o.a. Zeeland met de Schotse Mary Stuart. Het is het begin van de Schotse invloed in Veere. In 1541 wordt Veere namelijk gekozen tot opslagplaats voor Schotse wol. Dit leidt tot economische bloei & welvaart. Veel Schotten komen naar Veere om te handelen en in het jaar 1600 hebben 300 van de 3000 inwoners de Schotse nationaliteit.

1810 – Een bezoek van keizer Napoleon Bonaparte
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) verdedigt Veere zich tegen het bewind van de Hertog van Alva. Er wordt een verdedigingswerk aangelegd. Ongeveer 200 jaar later versterkt keizer Napoleon, die inmiddels Nederland bij Frankrijk heeft ingelijfd, het stadje Veere. Hij komt zelf 2 keer langs om poolshoogte te nemen en ziet dat het wel goed zit. Dan nog wel tenminste…

Gezellig terrasje pakken in Veere?
Een terrasje pakken? Ook dat is mogelijk, zoals hier op het marktplein.

Bezienswaardigheden – 5 x zien en doen in Veere

Een stadje van 1.600 inwoners heb je toch binnen een uurtje wel gezien? Niets is minder waar, want Veere heeft zoveel te bieden om er een hele dag zoet te zijn. Ben je een liefhebber van kunst & cultuur? Dan zit je hier goed. Houd je van het maken van een mooie wandeling? Prima, hier moet je zijn. Wil je graag genieten van de prachtige natuur? This is the place to be. En wil je de avond afsluiten met een lekker etentje op de leuke terrassen in deze vestingstad? Dan raad je het vast al… Dat kan allemaal in het leukste plaatsje van Zeeland…

1: Bezoek Museum Veere in de Schotse huizen en het prachtige stadhuis

Een bezoek aan Veere is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan Museum Veere. Dit museum is gevestigd in twee gebouwen: de Schotse huizen aan de haven en het stadhuis. Het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van het stadje en heeft een aantal bijzondere objecten in haar bezit. Zo vind je hier de vergulde beker van graaf Maximilian, gemaakt in 1546 in opdracht van de Duitse keizer Karel V. Tevens bezit het stadhuis ook een collectie beelden uit de 16de eeuw die jarenlang de gevel van het stadhuis sierden. Al nieuwsgierig geworden? Sla dit museum dan zeker niet over.

2: Ontdek de Grote Kerk van Veere

Is deze kerk niet een beetje te groot voor een dorpje van 1600 inwoners? Waar je ook staat, uit het oog verliezen doe je dit gebouw niet. En dan te bedenken dat de grote dikke toren waarschijnlijk twee keer zo hoog moest worden als het nu is.

Onze-Lieve-Vrouwekerk te Veere
De Onze-Lieve-Vrouwekerk of de Grote Kerk. Tegenwoordig is het een experience en cultuurcentrum

Het begon allemaal rond 1330 met de bouw van een klein kerkje. In 1465 werd de vrouw van Wolfert VI van Borselen, de Schotse Mary Stuart begraven in de kerk. Daarna groeide deze kerk van 1480 tot 1520 uit tot een ‘grote kerk. Na de Beeldenstorm van 1566 werd het gebouw gebruikt door de protestanten. Ook werd een deel van de kerk gebruikt als Schotse kapel, aangezien Veere toen 300 Schotse inwoners telde.

In 1686 werd de kerk zwaar beschadigd door een brand. En in 1809 bombardeerden de Britten het gebouw waardoor het zwaar beschadigd werd. Tegenwoordig wordt de grote kerk gebruikt als experience en cultuurcentrum. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur.

3: Maak een wandeling over de stadswallen van Veere

Ten westen van de haven bevinden zich de stadswallen. Op deze plek werd ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) een verdedigingslinie aangebracht om Veere te beschermen tegen de Spaanse Hertog van Alva (1507-1582).

De stadswallen in Veere
Uitzicht op de stadswallen en het Veerse meer

Na 230 jaar van relatieve rust was het keizer Napoleon Bonaparte die de opdracht gaf om Veere te versterken tegen de Britse vijand. Deze verdedigingslinie moest de toegangswegen van de stad beschermen en bestond uit 6 bastions. En in 1810 kwam Napoleon poolshoogte nemen in Veere!

Om een deel van deze geschiedenis zelf te beleven is er een mooie wandelroute uitgestippeld. Het startpunt ligt aan de overkant van de Schotse huizen achter restaurant De Werf. Meer informatie over de route vind je hier.

Molen De Koe in Veere
Bij een wandeling over de stadswallen kom je ook deze mooie molen tegen: Molen De Koe.

4: En heb je de rest van Veere al gezien?

De Grote Kerk gezien? En heb je het stadhuis en de Schotse huizen al ontdekt? En heb je de rest van Veere al gezien? Want een wandeling door de straatjes van dit authentieke plaatsje brengen je langs schattige huisjes, mooie monumentale panden en kleine authentieke winkeltjes. En zeg nou zelf… de foto’s hieronder zeggen toch genoeg hoe kleurrijk het hier is?

5: Maak een rondvaart over het Veerse Meer

Wil je tot slot nog even ergens uitwaaien? Koop dan een ticket en maak een boottochtje over het Veerse Meer. Tussen mei en september is het mogelijk om een rondvaart te maken. Er zijn tochten van 1 of 2 uur. De boot vertrekt tussen 11 en 16 uur en prijzen voor volwassenen beginnen bij € 9,80. Kijk voor meer informatie op de website van Rondvaart Veere.

Een rondvaart op het Veerse Meer
Maak een boottochtje over het Veerse meer van 1 of 2 uur

Accommodatie – Overnachten in dit vestingstadje?

Ben je blijven plakken en wil je graag overnachten in dit historische plaatsje? Dat kan! Er zijn een aantal interessante hotels of pensions te vinden in Veere. Maar wil je echt op een bijzondere historische locatie overnachten? Kies dan voor Hotel Auberge de Campveerse Toren. Dit hotel ligt aan het Veerse Meer en heeft een bijzondere geschiedenis. Al vanaf 1400 worden in dit gebouw gasten verwelkomd. Een wel heel bijzondere gast was onze Willem van Oranje. In 1575 vierde hij en Charlotte de Bourbon hun bruiloft. Bijzonder toch? Mocht je nog een mooie locatie voor een feestje nodig hebben…

Auberge de Campveerse Toren
Auberge de Campveerse Toren: aan de andere kant vind je het Veerse Meer.

Op zoek naar accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Veere

Tot slot, op zoek naar een leuk restaurantje? Zo kun je natuurlijk terecht bij Auberge de Campveerse Toren. Maar ook aan de haven bij de Schotse huizen tref je diverse leuke restaurantjes aan. Ook op het marktplein vind je een paar leuke cafés en restaurants, waaronder ‘T Waepen van Veere.

Vervoer – Hoe kom je in Veere?

Veere ligt ongeveer 8 kilometer ten noorden van Middelburg op het eiland Walcheren. Mocht je een hotel hebben in Middelburg dan is het een leuk idee om met de fiets Veere te bezoeken. Kom je vanaf Kamperland? Dan kun je de fiets op de boot nemen. Tussen 10 en 17 uur vertrekt er bijna elk uur een boot naar Veere.

Een andere mogelijkheid is om met de auto te komen. Op ongeveer 500 meter ten zuiden van het dorp bevinden zich twee parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren. Ook in het centrum van de stad bij het Veerse Meer is een parkeerterrein. Echter geldt in de zomer betaald parkeren.

Een dagje naar Zierikzee? Ontdek deze bijzondere monumentenstad in Zeeland

Boten op het Veerse Meer
Boten op het Veerse Meer

Handige websites voor meer informatie

Wil je (nog) meer informatie over vestingstad Veere? Klik dan op onderstaande links voor meer informatie:

En wat vond jij nou van het mooie plaatsje Veere op Walcheren? Laat gerust hieronder een berichtje achter.

Klik hier om terug te keren naar de Homepage van Travel4history of lees meer artikelen over Nederland

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More