Home » Nederland » Stedentrip naar Hanzestad Zwolle? Sla deze 6 historische plekken niet over
Uitzicht op de Sassenpoort Zwolle

Stedentrip naar Hanzestad Zwolle? Sla deze 6 historische plekken niet over

by Steven
Leestijd: 10 minuten

Zwolle is de stad van de blauwvingers. Deze naam stamt uit de middeleeuwen en werd in die tijd niet bepaald gebruikt als geuzennaam. Hoewel er verschillende versies van het verhaal de ronde doen luidt de meest gangbare verklaring als volgt…

Rond 1500 was er veel rivaliteit tussen Zwolle en de nabijgelegen stad Kampen. Omdat Kampen een nieuwe klokkenspel nodig had besloot Zwolle hun klokkenspel voor veel te veel geld aan de vijand te verkopen. De Kampenaren waren best bereid dit bedrag te betalen, alleen hoe wilden ze zelf kunnen bepalen. Om de Zwollenaren een poets te bakken werd besloten om grote zakken met stuivers af te leveren. De Zwollenaren waren dagenlang bezig met tellen, ze hebben letterlijk ‘de vingers blauw geteld’.

Rivaliteit tussen beide steden was er altijd wel. In de 15de eeuw werkte Zwolle en Kampen samen in het Hanze verbond. Dit was een samenwerkingsverband tussen 200 steden in het noorden van Europa. Van dit verbond profiteerde Zwolle economisch volop. De 15de eeuw wordt voor deze Hanzestad dan ook de Gouden Eeuw genoemd. En veel gebouwen in de binnenstad werden gebouwd in deze Gouden Eeuw! Dat maakt Zwolle historische gezien een bijzonder interessante stad om met een bezoekje te vereren…

Wat wil jij weten over Hanzestad Zwolle?

Geschiedenis Zwolle – Een reis terug in de tijd

Bezienswaardigheden – 6 historische plekken in Zwolle

Accommodatie – Waar te verblijven in Zwolle?

Vervoer – Hoe kom je in Zwolle?

De oude binnenstad in de vorm van een ster
De oude binnenstad van Zwolle in de vorm van een ster

Geschiedenis Zwolle – Een reis terug in de tijd

2040 wordt het jaar waarin Zwolle volgens officiële bronnen 1000 jaar bestaat. Een terugblik op de geschiedenis van deze bijzondere stad in de provincie Overijssel.

1040

Hoera voor Zwolle!

In een oorkonde uit 1040 wordt voor de eerste keer de naam Zwolle vermeld.

Stadsrechten!

De bisschop van Utrecht Wilbrand van Oldenburg besluit Zwolle voor het eerst stadsrechten te geven. Dit doet de bisschop nadat Zwolle hem te hulp kwam bij de Slag om Ane.
(Bron foto: Wikipedia)

1230
1324

De stadsbranden van 1324 en 1361

Er heerst al enige tijd ruzie tussen Zwolle en de familie van Voorst. Deze ridderfamilie met adellijke bloed besluit Zwolle in brand te steken. 9 huizen overleven de ramp. In 1361 wordt de stad wederom in brand gestoken

De Latijnse school van Johannes Cele

Rector Johannes Cele verwerft grote faam met zijn nieuwe pedagogische en geestelijke inzichten. Deze zijn geïnspireerd op de idealen van de Moderne Devotie. De Moderne Devotie streeft hervormingen na in de katholieke kerk. Een sobere manier van leven is het motto!

1375-1415
1448

Hanze: De Gouden Eeuw voor Zwolle

De 15de eeuw is de Gouden Eeuw voor Zwolle. In 1448 verkrijgt het van de keizer van het Heilige Duitse Rijk officieel stadsrechten. Tevens treedt de stad toe tot het Hanzeverbond. Dit is een samenwerkingsverband tussen 200 steden, dat reikt van Rusland tot aan Frankrijk. Zij handelen met elkaar, maar beschermen elkaar ook.
(Bron foto: Wikimedia)

De gracht en de Sassenpoort
Zwolle: uitzicht op de Sassenpoort

Bezienswaardigheden – 6 historische plekken in Zwolle

Hieronder vind je 6 historische bezienswaardigheden uit deze oude Hanzestad. Deze bevinden zich in de oude binnenstad van Zwolle. Naast deze 6 belangrijke historische plekken in Zwolle valt er natuurlijk nog veel meer te zien. Let ook zeker op de vele oude monumentale panden die de oude binnenstad rijk is.

1. De mooiste poort van Nederland? De Sassenpoort?

Zwolle: de Sassenpoort
De Sassenpoort

De mooiste poort van Nederland? Het zou zo maar kunnen. Het is in ieder geval een indrukwekkende verschijning. Als je vanaf het station bij de gracht aankomt zie je de Sassenpoort aan de rechterkant al staan.

Aan het begin van de 15de eeuw werd deze poort gebouwd als een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Het diende als een binnenpoort, gemaakt van trachiet, tufsteen en zandsteen. Het mooie exterieur van het gebouw laat zien hoe welvarend de Hanzestad Zwolle in de 15de eeuw was.

De toegangspoort van de Sassenpoort
De toegangspoort van de Sassenpoort

Nadat het zijn functie als verdedigingspoort in de 17de eeuw verloor werd het gebruikt als gevangenis. Vanaf 1739 werd de toren gebruikt om er minder bedeelde gezinnen in te huisvesten.

Aan het einde van de 19de eeuw nam de Nederlandse Staat het monument over van de stad. Tijd voor een restauratie! Zo werd de houten klokkentoren vervangen voor de huidige toren. Een eeuw land was de Sassenpoort in gebruik bij het Provinciaal Rijksarchief in Overijssel en wordt het nu gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Wil je de Sassenpoort bezoeken? Dat kan alleen op woensdag en zaterdag van 11 tot 17 uur (in de winter tot 16 uur). Toegang tot de poort en de expositieruimte kost 3 euro.

2. De kerk zonder toren: de St. Michaëlskerk

De grote Kerk van Zwolle
De grote Kerk van Zwolle

Op de plek van de St Michaëlskerk stond ooit een Romaans kerkje. Maar in de 15de eeuw werd een nieuw kerk gebouwd ter ere van de bestrijder van de draak, de aartsengel Michaël. Bovenop het dak staat een beeldje van hem, maar vergeet niet de opmerkelijke groene versie op het marktplein!

Ooit had de St. Michaëlskerk de hoogste kerktoren van Nederland, hoger dan de domtoren in Utrecht. Maar in 1682 stortte de 120 meter hoge toren in door een blikseminslag en werd het nooit meer herbouwd.

St. Michaelskerk, Marktplein
De groene St. Michael

Het interieur van de kerk viel wat tegen, maar dat kwam vooral omdat ze bezig waren met een verbouwing (mei 2019). Toch heeft deze kerk twee objecten die normaal gezien het bezichtigen waard zijn: een orgel uit 1721 en een preekstoel uit het begin van de 17de eeuw.

En na het bezichtigen van deze kerk word het tijd voor een alcoholische versnapering bij één van de vele cafeetjes en restaurants op het marktplein!

3. Moderne kunst in Museum de Fundatie

Museum De Fundatie Hanzestad Zwolle
Museum de Fundatie

Zin om een museumpje te bezoeken? Dan zit je bij Museum de Fundatie aan het juiste adres. Dit opmerkelijke gebouw werd tussen 1838 en 1841 gebouwd in neoclassicistische stijl. Maar het meest karakteristieke deel van het gebouw is de ‘wolk’ op het dak. Deze ‘wolk’ bestaat uit 55.000 wit-blauwe tegeltjes en geeft het museum een spectaculair uiterlijk.

Museum De Fundatie Zwolle
De bijzondere wolk op het dak van het museum

Het museum herbergt een collectie beeldende kunst vanaf de middeleeuwen tot nu. Maar vooral de moderne en hedendaagse kunst overheerst. Maar eerlijk is eerlijk, het is een prachtig museum met werken van Corneile, Appel, Toorop en vele andere schilders en makers uit de 20ste eeuw.

Museum de Fundatie is geopend van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Entree tot het museum kost €14 per persoon.

Feitje: Zwolle is de stad van de schilder Herman Brood (1946-2001). Tegenover Museum de Fundatie bevindt zich de Herman Brood Experience. Mocht je interesse hebben in een schilderij van Herman Brood, dan zit je hier goed!

4. Uitzicht over de stad: de Peperbus

Zwolle De Peperbus
Zwolle De Peperbus

Een andere kerk die niet mag ontbreken is de ‘Onze Lieve Vrouw ter Hemelopneming’. Maar deze kerk is vooral bekend van zijn toren. In Zwolle staat deze bekend als de Peperbus genoemd. Want kijk maar even goed naar de toren! Waar lijkt het op (goed kijken!)? Juist!

De eerste fundamenten voor een kerk werden gebouwd aan het einde van de 14de eeuw. In 1450 werd daar een toren aan toegevoegd. Na de beeldenstorm van 1566 werd de kerk lange tijd (tot 1811) gebruikt voor niet kerkelijke doeleinden. De Protestantse meerderheid in Zwolle bepaalde namelijk dat de Katholieke Peperbus niet als kerk gebruikt mocht worden.

Zwolle De Peperbus
Hij lijkt echt op een peperbus!

Wat leuk is om te doen is het beklimmen van de 236 treden van de Peperbus. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de Hanzestad Zwolle. De kosten voor deze klim zijn € 3 euro per persoon. Als je goed kijkt herken je misschien wel de ster van Zwolle! Oké, het is bijna niet te zien, maar de stervormige binnenstad is een feit!

De Peperbus is van 1 april tot 1 november geopend op maandag van 13.30 tot 16.30 uur en van dinsdag tot zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur. Van 1 november tot 1 april is het geopend van maandag tot vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur en op zaterdag tot 16 uur.

Feitje: Paus Johannes Paulus II verleende de Onze Lieve Vrouwenkerk de eretitel Basilica Minor.

5. De stadsmuur en de 23 poorten

Zwolle: Oude stadsmuur
Zwolle: Oude stadsmuur

Als je een oude stad met verdedigingswerken gaat bezoeken dan wil je de oude stadsmuur toch ook zien? Aan de noordzijde van de binnenstad bevinden zich nog enkele stukken stadsmuur uit de 15de eeuw. Als je in het straatje ‘Aan de stadsmuur’ loopt dan kun je het niet missen!

Van de verdedigingswerken zijn naast de eerder genoemde Sassenpoort en de stadsmuur nog maar 3 van de 23 poorten overeind gebleven. Dat zijn de Pelserpoorttoren, de Zwanentoren en de Wijndragerstoren.

Tip: Is het een beetje mooi weer op de dag van het bezoek? Maak dan een mooie rondvaart rondom de oude binnenstad. Een ticket kost €9.

6. De Broerenkerk of Waanders in de Broeren

De Broerenkerk
De Broerenkerk

Tot slot nog een kerk! Of niet? In de 15de eeuw werd door de Dominicanen het Broerenklooster en de Broerenkerk gesticht. Maar vanaf 1580 werd de klooster en de kerk gesloten en in 1640 in gebruik genomen door de protestanten. Zij hielden hier tot 1983 hun kerkdiensten.

Broerenkerk en de Wijndragerstoren
Broerenkerk en de Wijndragerstoren

Vanaf 1983 werd het gebouw gebruikt voor diverse tentoonstellingen en evenementen. Maar daar kwam vanaf 2013 verandering in. Sindsdien is het in gebruik als boekwinkel! Het originele orgel uit 1824 is nog steeds aanwezig en kan officieel nog gebruikt worden. Maar of iemand daar in een boekwinkel op zit te wachten…! Waanders in de Broeren wordt gezien als één van de mooiste boekwinkels van Nederland.

Waanders in de Broeren is elke dag geopend, ook op zondag. Op zondag en maandag is de kerk/winkel geopend vanaf 12 uur, de rest van de week vanaf 9.30 uur.

De gracht en de Wijndragerstoren
De gracht en de Wijndragerstoren

Accommodatie – Waar te verblijven in Zwolle?

Eten & drinken: Zwolle is bekend van het beste restaurant van Nederland, de Librije. Maar heb je trek in een authentiek snoepje, ga dan naar het Zwols Balletjeshuis. Naast typische Zwolse producten kun je hier ook terecht voor informatie over de stad.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Zwolle

Vervoer – Hoe kom je in Zwolle?

Zwolle is makkelijk te bereiken met de trein. Het treinstation van Zwolle ligt ten zuiden van de binnenstad. Vanuit Amsterdam gaat er om het half uur een intercity naar Zwolle. Deze doet er iets meer dan een uur over. Voor meer informatie kijk op de website van de NS.

En wat vond jij van hanzestad Zwolle? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More